- Gastronauti -

Da li znate kako nastaje "pravi" soja sos? (VIDEO)

Ovaj klasik azijske kuhinje proizvodi se fermentacijom zrna soje, pšenice, soli i vodi. Stari majstori po zvuku koji proizvodi znaju u kojoj je fazi i kako treba da se meša.

Dnevnik.hr Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Japanski shoyu, odnosno soja sos neizbežan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svetu u poslednjih 60 godina soja sos počeo da proizvodi u metalnim bačvama, postoje neka mesta na kojima se sve još radi na tradicionalni način.

Jasuo Jamamoto s ostrva Šodošima na istoku Japana jedan je od svega jedan odsto proizvođača koji soja sos prave u drvenim bačvama.

Njegova porodica poslednjih 150 godina sama pravi bačve od bambusa koje sosu daju specifičan, i ne tako slan ukus kao što je reč o proizvodima masovne proizvodnje.

Sos se pravi od zrna soje, pšenice, soli i vode. Komercijalna proizvodnja soja sosa traje tek nekoliko meseci, ali u bačvama Jasua Jamamota zrna fermentiraju i sazrevaju dve godine, što im poboljšava ukus i podiže cenu.

U priloženom videu otkrijte kako izgleda metod koja se u Japanu koristi od 7. veka:

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Putem krompirića iz Mekdonaldsa obiđite svet (FOTO)

Svi volimo krompiriće iz Meka, ali da li ste znali da u nekim državama imate egzotičnije varijante? Tako bismo, na primer, sve dali da probamo McPatas koji se prodaju u Latinskoj Americi, ali i u Francuskoj, Australiji, Hong Kongu, Libanu i Britaniji. Posle ovih specijaliteta običan pomfrit nam više nije zanimljiv.

Gastronauti petak 16.06. 10:21 Komentara: 3

"Za mene je kuhinja nešto najlepše što je majka Srbija iznedrila"

Ponovo se na Prvoj TV emituje jedna od najomiljenijih emisija o kulinarstvu, a iako glavnog junaka "Paklene kuhinje“ Sašu Mišića ne gledamo pred TV ekranima, i dan-danas je veran kuhinji. Pre “Paklene kuhinje”, a i sada, Saša se bavi razradom sistema za nove restorane, obnavljanjem starih, savetovanjem prilikom pravljenja menija i upotpunjavanjem kuhinja u hotelima, restoranima I wellness centrima. Kada mu vreme dozvoljava, učestvuje u žiriju raznoraznih gurmanskih manifestacijama.

Gastronauti četvrtak 15.06. 12:35 Komentara: 4
strana 1 od 45 idi na stranu