- Gastronauti -

Da li znate kako nastaje "pravi" soja sos? (VIDEO)

Ovaj klasik azijske kuhinje proizvodi se fermentacijom zrna soje, pšenice, soli i vodi. Stari majstori po zvuku koji proizvodi znaju u kojoj je fazi i kako treba da se meša.

Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Japanski shoyu, odnosno soja sos neizbežan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svetu u poslednjih 60 godina soja sos počeo da proizvodi u metalnim bačvama, postoje neka mesta na kojima se sve još radi na tradicionalni način.

Jasuo Jamamoto s ostrva Šodošima na istoku Japana jedan je od svega jedan odsto proizvođača koji soja sos prave u drvenim bačvama.

Njegova porodica poslednjih 150 godina sama pravi bačve od bambusa koje sosu daju specifičan, i ne tako slan ukus kao što je reč o proizvodima masovne proizvodnje.

Sos se pravi od zrna soje, pšenice, soli i vode. Komercijalna proizvodnja soja sosa traje tek nekoliko meseci, ali u bačvama Jasua Jamamota zrna fermentiraju i sazrevaju dve godine, što im poboljšava ukus i podiže cenu.

U priloženom videu otkrijte kako izgleda metod koja se u Japanu koristi od 7. veka:

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Najjednostavniji tradicionalni specijalitet od samo dva sastojka

Voditeljski duo Ivan Marković i Filip Ugrenović u novoj epizodi Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ uputili su se u Rogljevo, gde su naučili kako se pravi staro pastirsko jelo belmuž. Pridružite im se u nezaboravnoj kulinarskoj avanturi i naučite da na vrlo jednostavan način pripremate ovaj stari srpski specijalitet.

Gastronauti sreda 18.10. 10:15 Komentara: 0
strana 1 od 49 idi na stranu