- Gastronauti -

Da li znate kako nastaje "pravi" soja sos? (VIDEO)

Ovaj klasik azijske kuhinje proizvodi se fermentacijom zrna soje, pšenice, soli i vodi. Stari majstori po zvuku koji proizvodi znaju u kojoj je fazi i kako treba da se meša.

Dnevnik.hr Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Japanski shoyu, odnosno soja sos neizbežan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svetu u poslednjih 60 godina soja sos počeo da proizvodi u metalnim bačvama, postoje neka mesta na kojima se sve još radi na tradicionalni način.

Jasuo Jamamoto s ostrva Šodošima na istoku Japana jedan je od svega jedan odsto proizvođača koji soja sos prave u drvenim bačvama.

Njegova porodica poslednjih 150 godina sama pravi bačve od bambusa koje sosu daju specifičan, i ne tako slan ukus kao što je reč o proizvodima masovne proizvodnje.

Sos se pravi od zrna soje, pšenice, soli i vode. Komercijalna proizvodnja soja sosa traje tek nekoliko meseci, ali u bačvama Jasua Jamamota zrna fermentiraju i sazrevaju dve godine, što im poboljšava ukus i podiže cenu.

U priloženom videu otkrijte kako izgleda metod koja se u Japanu koristi od 7. veka:

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Srećan vam Svetski dan sladoleda!

Nastao je u drevnoj Kini, koristili su ga i Rimljani, u Evropu su ga doneli Arapi, masovna proizvodnja počinje tek u 19. veku u SAD, a danas je jedno od omiljenih osveženja tokom vrelih letnjih dana. Danas se obeležava Svetski dan sladoleda.

Gastronauti četvrtak 20.07. 17:15 Komentara: 8

Plemićka hrana koju može da priušti svaka sirotinjska trpeza

Jedan od kriterijuma slave jeste da ime znane osobe postane opštepoznata stvar. Oni koji pretenduju na slavu verovatno žele da se uz večnu slavu imena vezuje i njihov lik. To, međutim, nije uvek slučaj. Titularni naziv Džona Montagjua svakodnevno pominjemo, ali ne kada se setimo njegovog života i dela, već kada nam zakrče stomaci.

Gastronauti utorak 18.07. 08:10 Komentara: 1
strana 1 od 46 idi na stranu