Recepti

Ova jela bi trebalo da znate da spremate do 30. godine

Dok nekima kuvanje pričinjava veliko zadovoljstvo i opušta ih u slobodno vreme, drugima se čini da nikada ni jaje na oko neće ispržiti kako treba.

Ponedeljak, 24.04.2017.

13:40

Izvor: tportal.hr

Ova jela bi trebalo da znate da spremate do 30. godine
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Podeli:

Domaća kuvana hrana uvek je bolji izbor od gotovih proizvoda i one naručene hrane, pa zato nije loše znati za koja jela svetski kuvari smatraju da ih treba znati spremiti do tridesete godine života.

Šnicla

Glavni šef kuhinje u londonskom restoranu Parlament skver Stiv Grovs kaže za Independent da do 30. godine treba znati kako se sprema ukusna šnicla. Ako znate da je spremite tako da bude sočna i sa nekim dobrim sosom, neće vam nedostajati prijatelja koji će hteti da podelite taj užitak, kaže Grovs.

Zdrava hrana

Filip Rot, vlasnik i kuvar restorana u Londonu, smatra da je važno naučiti temelje zdrave ishrane koja ne mora da bude jednolična i bezukusna. Salsa je jedan od primera toga kako namirnice poput ribe mogu da budu jela puna ukusa.

Omlet i kajgana, pečeno pile, palačinke

Vrhunska njujorška kuvarica Silvija Baldini kaže da bi do 30. trebalo da znamo da napravimo odličan omlet i kajganu. Baldinijeva otkriva da se na pripremi ta dva naizgled jednostavna jela meri i kulinarsko umeće profesionalnih kuhara. Omlet treba da bude prozračan. Njen savet za ukusnu kajganu je da se jajima doda malo maslaca, ali ne i mleko.

Na spisku je i sočno pečeno pile sa dobrom marinadom, ali i palačinke, pesto i sos od paradajza. Silvija misli i da bi trebalo znati napraviti čokoladni kolač i ispeći lososa. Baldinijeva kaže da je losos izuzetno zdrav i ukusan, a za pripremu je dovoljno 15 minuta na srednje jakoj vatri.

Čokoladni kolač

Uz holandez sos i sufle, poslastice poput popularnih čokoladnih kolača (brownies) ili karamelizovanog tarta od limuna su osnovni recepti na spisku šefa Pola Fildinga.

Paelja

Tradicionalno špansko jelo paelja na spisku je kuvara Omara Aliboja. Rođen je u Madridu, a radi u Londonu. Paelju smatra idealnim jelom koje se sprema u jednom loncu i može da se savlada iz nekoliko pokušaja - lakše nego rižoto, a odlično je za porodični ručak ili neko veće druženje.

Dobro pečeno meso

Kvalitetno meso dosta utiče na ukus, kaže cenjeni šef Loa le Pape, koji priprema vrhunske delikatese u restoranu Burdžes hil, u britanskoj grofoviji Zapadni Saseks. Osim dobro pripremljenog mesa, on savetuje da do 30. treba naučiti pripremu ukusnog povrća, sosova, marinade, krompira...

Bolonjeze, pirinač, poširana jaja

Jaja su uvek popularna, a šef Ping Kumbs bira tehniku poširanja. Kuvanje jajeta bez ljuske je zahtevan način pripreme, a ako ne želite da se u nju upuštate, probajte manje zahtevan i mnogima omiljen sos bolonjez. Dobro kuvan pirinač za njega je obavezan i zato to smatra kulinarskim umećem koje svakako treba savladati do tridesete.

Opet jaja i lisnato testo

Mnogo je lakše pripremiti jelo od 50 namirnica, ali se više ceni jelo od tri savršeno pripremljena sastojka - moto je kuvara Aleka Tomasa. I na njegovoj listi obavezan je holandez sos, kao i jaja, poštirna i "benedikt". A ako stvarno želite da se više posvetite kuvanju, onda probajte sami da napravite lisnato testo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.