Recepti

Kako da napravite najbolju domaću lazanju koju ste ikada probali?

Ponekad se veliki trud u kuhinji i te kako isplati. Jedno od jela zbog kog vredi provesti nešto više vremena za šporetom je stesvakako lazanja bolonjeze.

Utorak, 01.03.2016.

14:59

Izvor: Guardian, B92

Kako da napravite najbolju domaću lazanju koju ste ikada probali?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Lazanja je jedno od onih jela koja se odlično ponašaju i prilikom podgrevanja, pa je dobro rešenje da, kad se već mučite, napravite nešto veće količine. Osim toga, vredi i isprobati pravljenje domaćih testenina. Ako baš i ne želite da se izlažete dodatnom opterećenju, ništa nećete izgubiti ako kupite sveže kore u supermarketu. (Njih čak ne morate ni da kuvate).

Odakle potiče recept za lazanje: Da li je lazanja italijanska ili grčka?

Nastavlja se debata o tome ko je zaista stvorio ovo dekadentno jelo. Ljudi navode da je Italija slavna jer su ona usavršila jelo. Istraživači u Velikoj Britaniji podržavaju ovaj zaključak jer su otkrili kuvar nastao 1390-ih godina koji sadrži italijanski recept za lazanje.

Nekoliko vekova kasnije lazanja postaje popularna hrana iliti jelo koje vole milioni širom sveta. Originalni recept je evoluirao jer postoje vegetarijanske opcije kao i lazanje od patlidžana. Izbori su beskonačni. Bez obzira na to koji se sastojci koriste, ova italijanska hrana je istorijska namirnica koja će i dalje inspirisati mnoge generacije iza nas.

Mi se nećemo previše opterećivati poreklom, a ni time odakle potiče recept. Mi ćemo se usredsrediti na recept za nabolje lazanje.

Recept za najbolje lazanje

Pročitajte recept za najbolje lazanje koje ćete ikad probati:

* Za 600 grama testenine potrebno je:
* 400 g oštrog brašna
* ½ kašičice soli

* 4 jaja
* 1 kašika maslinovog ulja

*ALT

Foto: kylesteed / Flickr.com

Pomešajte brašno i so i napravite od njega kupu na radnoj površini. Napravite udubljenje u vrhu u koje ćete sipati umućena jaja i ulje, zadržavajući oko jedne trećine u šolji. Počevši od spoljnih ivica, ubacujte brašno u tečne sastojke i lagano mesite dok se ne formira testo. U zavisnosti od temperature vaših šaka i kuhinje, možda ćete morati da dodate i ostatak mešavine jaja i maslinovog ulja, ako primetite da se smesa ne povezuje kako treba. Cilj je da mešenjem (potrebno je oko pet do deset minuta) dobijete glatko, čvrsto i elastično testo.

Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se odmara u frižideru sat pre upotrebe. Može stajati do 24 sata ukoliko je dobro zamotano, prvo u plastičnu, a onda u aluminijumsku foliju.

Isecite testo na 3-4 komada i uz pomoć oklagije ili dlana rastanjite svaki komad tako da može da prođe kroz ulaz na mašini za pravljenje testenina (ako je imate). Prvo rastanjujte na najširem podešavanju i svaki komad dva puta provucite kroz mašinu. Zatim smanjite rastojanje valjaka i ponovo provucite po dva puta. Ako vam se testo lepi za ruke i mašinu, dodajte malo brašna, ali ne preterujte, jer će u suprotnom testenina biti suva. Poželjno je da nakon ove faze presavijate testo na pola i tako ga rastanjujete kroz mašinu.

Rastanjujte pastu sve dok ne dođete do najmanjeg razmaka među valjcima i kada konačno provučete svaki komad po dva puta (s presavijanjem). Isecite na kvadrate, tako da se uklapaju u odabrani pleh. U ovoj fazi možete odustati od lazanja i iseći dobijene trake na taljatele, ili neki drugi oblik i u tom slučaju, ovo su saveti za kuvanje:

  • Voda mora biti dobro posoljena čim proključa. Stavite oko jedne kašike soli na veliki lonac vode.
  • Sva testenina treba da bude prekrivena vodom. Promešajte je i onda ostavite da se kuva.
  • Uvek je kuvajte do trenutka kada postane “al dente” – ni gnjecava, ni pretvrda. Ako niste sigurni koliko treba da je kuvate (sveža se kuva mnogo kraće od suve), isprobavajte je usput.
  • Dobro je ocedite, ali je ne ispirajte vodom, jer ćete sprati sav skrob koji omogućava testenini da se poveže sa sosom. Za to sačuvajte i malo vode u kojoj se kuvala, kako biste razredili sos.
  • Najveći greh je da poslužite testeninu odvojenu od sosa. Tako se samo nepotrebno isušuje, umesto da uđe u fantastičnu simbiozu sa sosom i obraduje sva vaša čula.


Ako nemate mašinu za pravljenje testenine, kuglu testa podelite na dva dela i ostavite da se ugreje do sobne temperature. Zatim pospite brašno po podlozi i razvaljajte svaki komad jedan po jedan dok ne dobijete željenu debljinu (poželjno je da bude što tanje). Isecite na željene oblike, u ovom slučaju kvadrate.

Lazanja bolonjeze prašta čak i neujednačeno debele komade testenine, pa gotovo da ne možete pogrešiti. Ipak, pravi posao je pravljenje ragua bolonjeze.

Recept za ragu bolonjeze

*ALT

Za ragu bolonjeze

  • 90 grama mesnate slanine
  • maslinovo ulje
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 1 šargarepa, sitno iseckana
  • 2 stabljike celera, sitno naseckane (nije važno ako ne možete da nađete one deblje. Poslužiće i tanke stabljike kakve se nalaze na svakom celeru koji možete naći na pijaci)
  • 350 g nemasne junetine
  • 150 ml suvog belog vina
  • 300 ml vode
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 2 stabljike peršuna, sitno iseckanog
  • 1 lovorov list
  • so i biber


Za bešamel:
  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 750 ml mleka
  • so i biber
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 90 g parmezana


Počnite od ragua. Iseckajte slaninu i propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte crni luk, šargarepu, celer i čim luk postane proziran, dodajte govedinu i usitnite je varjačom. Kada počne da poprima boju, nalijte vinom, vodom, paradajz-pireom, začinite solju, biberom peršunom i lovorovim listom i pustite da se krčka 30 do 40 minuta.

Za to vreme, spremite bešamel, tako što ćete otopiti puter u tiganju, zatim dodati brašno i propržiti ga uz energično mešanje. Nalivajte mlako mleko konstantno mešajući kada nestanu sve grudvice brašna, začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući.

U ovoj fazi treba da se pozabavite testeninom koja vas čeka u frižideru. Rastanjite je na željenu debljinu i isecite na pravougaonike, tako da odgovaraju plehu u kom planirate da pravite lazanju. Stavite kvadrate u ključalu vodu i kuvajte dok ne isplivaju na vrh (oko dva minuta). Procedite i poslažite da ravno leže na papiru za pečenje, dok pripremite pleh.

Uzmite dublji četvrtasti sud dimenzija oko 30x20x8 cm i dno prekrijte raguom i pospite parmezanom. Preko stavite komade testenine, ali tako da se ivice ne preklapaju. Slobodno ih ukrojite tako da mogu da se smeste.

Preko ponovo stavite bolonjez, zalijte bešamelom i pospite parmezanom. Ponovo poklopite testeninom i ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal. Poslednji sloj treba da bude kora prekrivena samo slojem bešamela i bogato posuta parmezanom.

Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 190 stepeni Celzijusa na oko 30 minuta. Izvadite iz rerne i sačekajte nekoliko minuta, pre nego što je poslužite.

Servirajte sa činijicom parmezana sa strane. Uzmite zalogaj i zaboravite na sve probleme.

Recept za posne lazanje

Lazanja je lazanja, bilo ona posna ili mrsna. U zavisnosti od toga šta više volite, to ćete i praviti, zar ne? Zato smo vam pripremili i posni recept, u kojem ćete uživati isto.

Sastojci za posne lazanje:

* 9 listova lazanje (možete naći posne kore za lazanje, bez jaja, u bolje snabdevenim prodavnicama, ako ne nađete, možete koristiti i debele kore za gibanicu ili pitu),
* 1 glavica crnog luka,
soja u ljuspicama,
* 2 šolje sosa od paradajza,
* 2 čena belog luka,
* origano,
* sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće),
* ulje,
* 2 kašike brašna,
* beli biber,
* sir od soje (po želji).

Posne lazanje se pripremaju na sledeći način:


* Bariti listove lazanje u slanoj kipućoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju.
* Ljuspice soje preliti kipućom vodom i ostaviti da omekšaju.
* Propržiti sitno iseckan luk i beli luk na ulju i dodati ocedene sojine ljuspice. Kad se proprži, naliti sos od paradajza i dodati origana. Dinstati još 10 minuta dok se smesa ne zgusne.
* U drugoj posudi propržiti brašno na ulju i uz mešanje dodavati sojino mleko ili bistru supu od povrća. Kad se bešamel zgusne dodati beli biber po ukusu i soli.
* U uljem ili margarinom podmazanom plehu poređati tri lista lazanje. Preliti sosom, zatim bešamelom, pa još jednim redom lazanja. Postupak ponoviti ukupno tri puta.
* Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa. Po vrhu posuti dimljenim sirom od soje (nije obavezno). Prekriti folijom i peci oko 45 minuta na umerenoj vatri.

Poreklo naziva lazanja

Poreklo reči lazanja može se pratiti još od antičke Grčke. Ono što znamo kao lazanje potiče od reči “laganon“, koja je bila prvi oblik testenine. Laganon je označavao ravne listove testa za testeninu isečene na tanke trake. Kao što možete očekivati, Laganon je izgledao veoma drugačije od onoga što danas znamo kao tipičnu lazanju. Sastojao se od slojeva testenine i sosa bez tradicionalnih italijanskih sastojaka.

Lazanje danas ne bi bile toliko popularne da nije bilo Rimljana. Iako je ovo jelo stvoreno u Grčkoj, tek kada su Rimljani osvojili region oko 146. pre nove ere, jelo je postalo poznato. Rimljani su bili poznati po tome što su prihvatili lokalne običaje, kulture i hranu u svoje društvo, tako da je ubrzo lazanje postalo uobičajeno u njihovoj kuhinji. Rim je počeo da obožava rezance od lagone, testo za somun isečen na tanke trake, a zatim utopljen u razne prelive. Pod rimskim uticajem, recept je stigao u Italiju gde su ga kuvari menjali sve dok nije postao neverovatno jelo kakvo danas poznajemo.

Lazanja je u početku bila jelo rezervisano za posebne događaje i praznike. Ironično, ova hrana koja izaziva zadovoljstvo predstavljena je Italijanima usred crne kuge.

Na kraju, lazanja je stigla do Severne Amerike krajem 1800-ih sa italijanskim imigrantima koji su svoje porodične recepte doneli u Novi svet. Ubrzo nakon toga, Amerikanci su upoznati sa Parmigiano-Reggiano zagrljenim sa slojevima sporo kuvanog paradajz sosa odvojenog savršeno kuvanim rezancima za lazanje. Bila je to ljubav na prvi ukus, a lazanje su brzo postale glavni proizvod američke kuhinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare