Recepti

Umeće spremanja krompir-pirea: Ove tri greške pravimo skoro svi

Uprkos tome što samo treba skuvati krompire i ispasirati ih, često se desi da krompir pire ispadne suviše mekan ili “gumen”. Proverite gde grešite...

Četvrtak, 24.12.2015.

16:15

Izvor: Huffington Post

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Sara Foster, vlasnica kafea u Daramu u Severnoj Karolini, već godinama priprema pire, što kod kuće, što u svom restoranu. Njena nova knjiga uključuje pripremu 150 klasičnih jela, između ostalog i svima poznat krompir-pire.

Sara ističe da je vrlo bitno na koji način sečete i kuvate krompire, kao i čime ih pasirate.

Za početak, greška je praviti pire isključivo od jedne vrste krompira. Mešanjem različitih vrsta – od onih čvršćih, jarkožutih do nešto beljih, bogatijih skrobom – dobija se kremastija tekstura. Ukoliko živite u inostranstvu, možete dodati i slatki krompir, a nećete pogrešiti ni ako krompirima dodate malo repe ili paškanata.

Povrće prvo oljuštite, a zatim ga isperite pod vodom kako biste odstranili preostali deo nečistoće. Ukoliko su krompiri mladi, možete po želji ostaviti ljusku, jer je vrlo tanka.

Krompir nasecite na komade dužine oko 3-4 centimetra, jer će u suprotnom tokom kuvanja upiti previše vode. Manje krompire nemojte seći, skuvaće se svakako.

Dok sečete krompire, stavljajte ih odmah u posudu s hladnom vodom kako ne bi počeli da tamne. Kada je sečenje gotovo, stavite šerpu na šporet dok voda ne provri. Poklopite posudu i ostavite da se krompir kuva na tihoj temperaturi.

Najveća greška koju ljudi prave je što kuvaju krompir suviše dugo. Kuvajte ga sve dok ne postane mek, što ćete proveriti vrhom noža – ukoliko lako klizi kroz krompir, to znači da je kuvan.

Ocedite višak vode, dodajte malo mleka i putera, a onda ostavite poklopljen lonac da odstoji na sobnoj temeperaturi tri do pet minuta.

Ako želite izuzetno glatku, kremastu teksturu, umutite pire ručnim mikserom. Čvrst pire dobićete ako ga ispasirate metalnom gnječilicom za krompir. Šta god radili, nemojte ga nikako mutiti u blenderu – zbog oštrog sečiva krompir će osloboditi previše skroba i pire će biti gumen i lepljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.