Recepti

Vina iz Srbije pokorila Balkan

Sa dva internacionalna takmičenja održana u predhodne dve nedelje vina iz Srbije vratilla su se trofejima, pregršt medalja i zvanjima najboljih na Balkanu.

Utorak, 02.06.2015.

13:38

Autor: Vino & Fino magazin, Igor Lukoviæ

Default images

Podeli:

Foto: Jing/ Flickr.com

Na takmičenju The Balkans Intenational Wine Competition BIWC 2015, održanom u Sofiji proteklog vikenda, gde su se takmičila vina iz svih zemalja regiona, titulu najboljeg za ovu godinu poneo je kaberne sovinjon Kremen Kamen 2012 iz negotinske vinarije Matalj, deleći trofej sa bugarskom vinarijom Edoardo Miroglio, koja je isti broj poena osvojila za svoje penušavo vino iz 2005. godine.

Kremen Kamen je ujedno proglašen i najboljim crvenim vinom Balkana, dok je u kategoriji belih vina veliki trofej osvojio sovinjon blan Vrtlog 2013 iz smederevske vinarije Janko. Na istom takmičenju, šumadijska vinarija Dokaz dobila je Grand Prix za dizajn etikete za vino Dokaz 2012. Osim trofeja, zlatne medalje osvojila su i srpska vina No ½ 2013 vinarije Ivanović, Dokaz 2012 vinarije Despotika, Misterija polusuva 2011 vinarije Kiš, Traminac 2014 vinarije Pusula , Kremen 2013 vinarije Matalj i Bermet beli vinarije Kiš.

Tu je i devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a procenat nagrađenih vina iz Srbije je preko osamdeset osto, što je duplo bolji rezulatat u odnosu na sva ostale uzorke iz zemalja koje su se takmičile. U Sofiji je vina ocenjivao dvanaestočlani međunarodni sudijski žiri, među kojima je troje bilo za zvanjem Master of Wine, uključujući i Džuliju Harding, degustatorku koja je jedan od najpoznatijih vinskih autoriteta na svetu.

Samo nedelju dana ranije, od 21. do 24. maja, u Bukureštu je održan International Wine Contest 2015, na kom je ocenjivano preko 1000 uzoraka vina iz čak 27 zemalja sveta, od Australije, preko Evrope, do Južne Amerike. Na tom takmičenju Vrtlog vinarije Janko ponovio je uspeh i osvojio zlatnu medalju, isto kao i vina Trijumf 2013 i Trijumf barrique 2012 vinarije Aleksandrović, Trag 2013 vinarije Despotika, DiShiraz 2009 vinarije Dibonis, Chardonnay 2012 vinarije Jović i Bermet 2014 vinarije Kiš. Iz Bukurešta je u Srbiju stiglo i trinaest srebrnih medalja.

Predstavnik Srbije na oba ocenjivanja, međunarodni vinski sudija Igor Luković rekao je da su rezultati sa oba takmičenja senzacionalni. „Srbija je i u Bukureštu i u Sofiji učestvavala sa relativno malim brojem uzoraka, tako da su gotovo sva naša vina osvojila medalje. U gotovo svako naše vinogorje su otišle medalje, kako za lokalne, tako i za internacionalne sorte. Za vinski zemlju koja je svoju vinsku tradiciju polela da obnavlja pre samo deceniju i po, ovo je gotovo neverovatan uspeh, posebno kada se uzme u obzir autoritet sudija na oba takmičenja“ – rekao je Luković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.