Recepti

Da li biste probali ovaj Glamburger?

Šef kuhinje londonskog restorana “Honky Tonk” tvrdi da je napravio najskuplji hamburger na svetu, koji će se ovog meseca naći na meniju restorana po ceni od 1.100 funti.

Utorak, 07.10.2014.

10:14

Autor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Default images

Podeli:

Malo specijalne govedine iz Azije, nekoliko zlatnih listića i sir sa komadićima crnih tartufa… I to nije sve!

Bar tako tvrdi Kris Lardž, šef kuhinje restorana “Honky Tonk” koji se hvali kako je napravio najskuplji hamburger na svetu. Dok ne stignu zvanične potvrde iz Ginisove knjige rekorda, Dejli Telegraf je posetio Lardža ne bi li saznao šta je to toliko dragoceno u ovom nimalo običnom hamburgeru.

Kako ovaj kuvar otkriva, na receptu i raznoraznim pripremama za konačnu verziju haburgera radilo se tri sedmice.

Ukoliko je neko voljan da izdvoji 1.100 funti za ovaj obrok, dobiće oko 220 grama goveđeg mesa, i to ne bilo kojeg, već isključivo vagju govedine (Wagyū) koja važi za jednu od najkvalitetnijih na svetu. Sa njom je pomešano i 60 grama novozelandske divljači, radi ravnoteže ukusa. Pljeskavica je uz to punjena i ukusnim bri sirom sa komadićima crnih tartufa koji se topi u ustima, tvrdi Lardž.

Meso je začinjeno prstohvatom himalajske soli i posluženo sa kanadskim lastogom u sosu od iranskog šafrana.

Sve to prekrivaju komadi dimljene slanine preliveni javorovim sirupom i beluga kavijarom uz pačja jaja. I naravno, jestivi listići zlata preko svega toga.

Ne treba zaboraviti još nekoliko začina: japanska mača, majonez, malo manga, beli tartufi… Na kraju svega, ovaj hamburger sadrži 2.618 kalorija, što je više kalorija nego što bi na dnevnom nivou trebalo da unese prosečan muškarac.

Obrok je već dobio naziv “Glamburger”, a u saradnji sa sajtom “Groupon” londonski restoran odlučio je da pokloni jednu porciju srećnom Britancu.

Potvrda da je u pitanju zaista najskuplji hamburger na svetu za sada je stigla od “Record Setters-a”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.