Recepti

Manje poznate priče o voljenoj kafi

„Priča o kafi je priča o uživanju, ali i priča o ljudskoj invenciji. U svetu se zna put svile, put duvana, ali se malo zna za pravi, evropski put kafe, a upravo je on išao preko naših krajeva“, priča Novosađanin Radmilo Mulić.

Sreda, 20.08.2014.

17:48

Izvor: B92

Default images

Podeli:

„Danas kafu ubrajaju u šest najznačajnijih napitaka, a pouzdano se zna da je nisu pili ni Grci, ni Rimljani. Evropa (i svet) saznali su za kafu pre oko petsto godina, a postala je omiljen napitak svojstven svim kulturama sveta i gotovo svaka nacija ima svoje ‘tajne’ za njeno spremanje. Kod nas se dugo (može se reći i vekovima), spremala na jedan način. Pila se samo ‘naša’, ‘turska’, ‘srpska’ kafa, spremana tradicionalno.

Pred kraj XX veka polako počinje prodor italijanskih načina pripremanja kafe i nemački način pripreme filter-kafe. U dvadesetom veku, u Vojvodini, pod uticajem Beča, pila se tzv. bečka kafa (melanž), sa mlekom. Posle rata, zbog visoke cene i nestašice, koristile su se zamene za kafu: cikorija (cigura), ječam, ovas, leblebija...”

Ovako o kafi piše kolekcionar Radmilo Mulić iz Novog Sada, vlasnik jedinstvene kolekcije predmeta koji, svaki na sebi svojstven način, pričaju zajedničku priču o jednom od omiljenih napitaka.

Prvi predmeti kolekcije su pripadali njegovoj porodici, a tokom devedesetih godina kolekcija se širila predmetima iz cele Evrope i danas ima preko hiljadu jedinica.

*ALT

Veći deo njih biće izložen u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu, gde će u utorak, 26. avgusta, u 19h, biti otvorena izložba pod nazivom Evropski put kafe.

Izložba je nastala kao rezultat odabira predmeta iz bogate kolekcije Mulića, koja je već bila predstavljena u Etnografskom muzeju u Beogradu 2009. godine, a potom i u Futogu prošle godine.

Izložba je zamišljena tako da odabir materijala koji pokriva istorijsku priču o kafi daje prostora i za materijal koji je karakterističan za grad u kome se izlaže.

Tako će izložba u zrenjaninskom Muzeju biti obogaćena eksponatima iz zbirki odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin (zbirka Etnologije, zbirka Starije istorije, zbirka Primenjene umetnosti...), kao i bogatim reklamnim materijalom iz velikobečkerečkih, odnosno petrogradskih listova (Wochenblatt, Torontál, Banatski glasnik i drugi).

*ALT

Takođe, biće prikazani i delovi enterijera koji su sačuvani iz jedne od najstarijih kafana u našem gradu - Kod Žive Mađarice, koje će ustupiti naslednik Sava Mađarov. Izložba će trajati do kraja septembra 2014. godine.

Autori izložbe uz kolekcionara Radmila Mulića su kustoskinje Narodnog muzeja Zrenjanin Branka Babić, etnološkinja, i Ivana Arađan, istoričarka umetnosti.

„Izložba Evropski put kafe daje na uvid temeljna saznanja o ovom napitku. Kroz predmete poput mesinganih mlinova, ibrika, fildžana, džezvi, preko mlinova iz trgovačnih radnji, savremenih aparata za pripremu kafe i reklamnih listića u lokalnim novinama ogleda se čitav razvoj i put inventivnosti u čast uživanja u ovom napitku“, navodi kustoskinja Branka Babić. „Kafa je tokom nekoliko vekova svog postojanja napredovala i zahvatila sve sfere života. Sve to skupa ukazuje na to koliko se ona utkala u kulturu čoveka ma gde on živeo, koju vrstu kafe konzumirao i na kom mestu je pio. Ispijanje kafe je svojevrstan kulturološko-sociološki fenomen svetskih razmera kome zub vremena neće verovatno nikada nauditi.“

Izložba će trajati do kraja septembra 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare