Recepti

10 najsmrtonosnijih specijaliteta sveta

Ove egzotične namirnice veoma su cenjene širom sveta, ali pre nego što ih isprobate, morate biti veoma oprezni.

Ponedeljak, 11.08.2014.

11:22

Autor: News.com.au

Default images

Podeli:

Foto: tsuda / Flickr.com

Od ove hrane možete se jako razboleti, a neki zalogaj vas čak može i ubiti. Evo o kojim namirnicama je reč.

Manioka

Foto: Ton Rulkens / Flickr.com

Koren ove biljke koristi se u spremanju specijaliteta pacifičkih zemalja, Južne Amerike, Azije i Afrike. Većina sirovih korena sadrži potencijalno smrtonosne cijanogene glikozoide.

Kako bi je učinili bezbednom za upotrebu, kuvari ih prvo ljušte i seku, a zatim temeljno termički obrađuju, čime se pomenuta opasna jedinjenja u potpunosti neutrališu.

Tako treba da se pripremaju i zamrznute manioke. Voda se posle kuvanja baca.

Fugu

Foto: Peter Kaminski / Flickr.com

Fugu je riba poznata po svojoj sposobnosti da ubija, ukoliko nije spremljena kako treba. Ovaj japanski delikates, koji se služi u više od 3.800 specijalizovanih restorana, priprema se tek posle više godina rigorozne obuke, posle koje se dobija specijalan sertifikat.

Pošto se jede sirova, ova riba može da vas otruje tetrodoksinom, koji vam može postepeno "ugasiti" nervni sistem i polako vas ubiti.

Kasu Marcu

Ovaj "specijalitet" zapravo je truli sir sa crvima, koji se služi u Sardiniji.

Lokalno stanovništvo ga seče i ostavlja na otvorenom, dozvoljavajući muvama da legu jaja u njemu, posle čega na hiljade crva u njemu izazivaju fermentaciju.

Treba ga jesti uz odgovarajuću zaštitu za oči, pošto ovi crvi mogu da "skaču" i do 15 centimetara uvis.

Kada se progutaju, te larve mogu prodreti kroz zidove creva i dovesti do opasnih bolesti. Inače, kada crvi uginu, sir je već toliko pokvaren, da nije bezbedan za konzumaciju.

On je zabranjen širom Evrope, ali, verovali ili ne, može se naći na crnom tržištu. Možda su ljudi zainteresovani za njega zato što se veruje da ima afrodizijačka svojstva.

Haukarl

Foto: Funky Tee / Flickr.com

Tradicionalno jelo sa Islanda predstavlja meso ajkule sa Grenlanda, koje nemaju urinarni trakt. Kuvari ih fermentišu i ostavljaju da se suši šest meseci, kako bi filtrirali toksine iz njenog mesa.

Aki

Foto: kaiton / Flickr.com

Nacionalno voće sa Jamajke zapravo potiče iz Zapadne Afrike. Ako se pojede pre nego što potpuno sazri, može dovesti do takozvane jamajčanske mučnine, koja vodi komi, pa čak i smrti. Naime, u zelenoj voćki nalazi se hipoglicin, moćni otrov, koji se zadržava i u zrelim plodovima, ali samo u semenkama.

Sirovi indijski orah

Foto: Jennifer / Flickr.com

Ova omiljena grickalica zapravo je otrovna dok je sirova. Razlog za to je opasna hemikalija urušiol, koja u velikim dozama može biti fatalna.

Afrička bik-žaba

Foto: Kelley Minars / Flickr.com

Ova žaba je delikates u nekim delovima Afrike, ali sadrži niz hemikalija koje mogu biti smrtonosne za ljude.

Naime, mlađe žabe koje se još nisu parile, nisu bezbedne za upotrebu, jer imaju otrove, koji mogu izazvati otkazivanje bubrega kod ljudi.

Bazga (zova)

Foto: Andy Rogers / Flickr.com

Listovi, seme i grane zove mogu izazvati ozbiljno trovanje ukoliko se pojedu, budući da sadrže hemikaliju srodnu cijanidu. Takođe, jedenje njenih bobica pre nego što sazru ili se propisno termički obrade, može dovesti do ozbiljne dijareje.

Sanakči

Foto: Marshall Astor / Flickr.com

Ovo jelo od mladih hobotnica može biti veoma opasno. Naime, njihovi mišići grče se dugo pošto ih kuvari ubiju, što može dovesti do gušenja onog ko ih jede.

Anadara granosa

Foto: Alpha / Flickr.com

Ova vrsta školjke ubira se u oblastima Pacifika, Atlantika i Meksičkog zaliva, a uglavnom su zaražene raznim virusima i bakterijama uključujući hepatitis A, tifus i dizenteriju.

One koje potiču iz kineskih voda izazivaju prave epidemije hepatitisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.