Recepti

Ko zaista jede belu čokoladu?

Ko jede belu čokoladu? Mnogo ljudi širom sveta, čini se.

Utorak, 11.02.2014.

20:40

Autor: Qz.com

Default images

Podeli:

Skoro 1.5 milijardi dolara bele čokolade pojedeno je širom sveta u 2013. godini sudeći po podacima Evromonitora, a samo Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Brazil odgovorne su za 700 miliona dolara.

Sa ukupnom vrednošću pojedene bele čokolade od 315 miliona dolara, Brazil ima ubedljivo najveći apetiti za ovu poslasticu, a ona čini 15,5 odsto ukupnog čokoladnog tržišta ove zemlje.

Holandija se nalazi na drugom mestu, Afrika je na trećem, dok je Meksiko na četvrtom.

Mnogi u čokoladnom svetu okreću glavu od bele čokolade zato što ona zapravo ne poseduje čvrste materije kakaoa već samo kakao puter – mast koja ostaje nakon procesuiranje kakaoa.

Administracija za hranu i lekove u Americi je čak moralo da da tačne odrednice u vezi sa tim šta se može nazivati belom čokoladom, zato što su proizvođači stavljali previše šećera i drugih masti kako bi privukli potrošače. Sada, bela čokolada mora da sadrži barem 20 odsto kakao putera, 14 odsto mlečnih sirovina i manje od 56 odsto šećera.

Ipak, želja za belom čokoladom u svetu nastavlja da raste. Globalno tržište poraslo je za 21 odsto u poslednjih pet godina, a predvodio ga je Brazil, u kome je konzumacija bele čokolade u tom periodu porasla za 150 odsto, a sličan rast zabeležen je i u Argentini i Saudijskoj Arabiji, gde je konzumacija udvostručena od 2008. godine.

Međutim, na pojedinim mestima njena konzumacija se smanjuje. Grčka jede znatno manje bele čokolade nego što je to činila 2008. godine dok je apetit opao i u Kini uprkos povećanju od 70 odsto kada je konzumiranje čokolade u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.