- Gastronauti -

50 najboljih restorana na svetu u 2012.

Po treći put uzastopno za najbolji restoran na svetu proglašen je "Noma" u Kopenhagenu, čiji je vlasnik 32-godišnji Rene Redžepi, kuvar koji pravi kulinarska čuda od morskih plodova sa divljim biljem, cvetovima, gorkim lišćem i raznim neobičnim rastinjem nordijskog severa.

Izvor:
Podeli

Prvo mesto na godišnjoj listi britanskog specijalizovanog časopisa "Restoran" ravno je uvođenju u viteški stalež. Nagrada nosi naziv "San Pelegrino" i svake godine izdvaja 50 najboljih restorana sveta.

Restoran "Noma" se nalazi u lučkoj oblasti Kopenhagena, poznat po inovativnom jelovniku, baziranom na tradicionalnoj nordijskoj kuhinji. "Noma" je, takođe, ambasador Novog nordijskog programa ishrane koji promoviše Nordijski savet ministara, navela je agencija Rojters.

Na meniju "Nome" su najkvalitetniji morski plodovi nordijskog regiona, kao na primer krabe koje žive u velikim dubinama, alge i posebne vrste ostriga, začinjeni laticama hrizantema, bobicama od zove i drugim mirišljavim biljkama. Morski proizvodi koje gostima nudi "Noma" servirani su na način koji je ravan umetničkom hepeningu.

Na veb-sajtu "Nome" istaknut je princip restorana da traga za novim inspiracijama i najkvalitetnjim sirovinama u Danskoj i celom nordijskom regionu. Takođe su zainteresovanu za saradnju sa svima koji se ne bave formalističkim načinima nabavljanja i distribucije namirnica za spravljanje jela.

Jelovnik u "Nomi" je jednostavnog naslova: "Nomine klasične i nove inovacije".

Restoran priprema namirnice u "domaćoj radinosti" - drži u salamuri, suši, špikuje, kuva, peče, bari, roštilja... Ima i vlastitu destilaciju za izradu sastojaka za razne "dresinge" za salate od vinskog sirćeta i mirišljavih ulja i začina, kao i za prelive neobičnih ukusa i boja za jela i slatkiše.

I "vinska karta" nije ništa manje jednostavna. Pored piva i vina, ima mnogo sirupa od voća, povrća i cveća, proizvedenih vlastitom obradom.

Redžepi je poreklom iz Makedonije, odakle mu je otac, pa rado na leto odlazi da poseti rođake. Kaže da tamo uživa u lokalnim specijalitetima i sezonskom povrću i voću. U Kopenhagenu mu je cilj da promoviše lokalno nordijsko.

"Danci su mislili da se šalim kada sam otvarao restoran tradicionalne nordijske kuhinje, jer oni misle da je sve što je južnije od njihovog podneblja, mnogo bolje, ukusnije, sočnije. Ja im odgovaram da nije bolje, samo je drugačije", priča Redžepi.

On je za potrebe svoje kuhinje prevalio kilometre i sate proveo u razgovoru sa starim ljudima nordijskog podneblja, prikupljajući recepte i znanja o divljim vrstama koje su jestive, ukusne i hranljive.

"Ljudi prosto jedu sve, pa ako se hrana samo trpa u usta obično nema nikakvog uživanja", tvrdi Redžepi koji od jela pravi doživljaje. Gostima na jednom poslužavniku nudi obilje ukusa, mirisa i boja, a cilj mu je da se uživa, pa nije neobično što oni za Redžepija kažu da je "kreativni genije".

Redžepi kaže da nikada nije ni mislio da će postati kuvar, a kamoli svetski priznat, nada se da mu nikada neće presušiti mašta i kaže da će onog trenutka, kada shvati da radi automatski, sve napustiti.

Pogledajte interaktivnu mapu 50 najboljih restorana na svetu

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Koliko Nemci zaista vole pivo?

Oktoberfest – najveći svetski festival piva! Oko 1.500 pivara i više od 5.000 različitih vrsta piva. Nemačka je definitivno zemlja piva! Ali to očito nije najomiljenije nemačko piće, piše DW. Šta to Nemci mnogo više piju od piva?

Gastronauti utorak 5.09. 10:35 Komentara: 0

Video koji je oduševio svet: Gastronomija na holivudski način

David Ma, režiser iz Njujorka i veliki zaljubljenik u gastronomiju, podelio je na svom profilu na Instagramu zanimljiv video-prikaz u kojem je dočarao kako bi izgledalo da veliki režiseri poput Kventina Tarantina, Vesa Andersena, Majka Beja i Alfonsa Kuarona snimaju recepte. Video-materijal koji definitivno treba da pogledate.

Gastronauti utorak 29.08. 14:14 Komentara: 4
strana 1 od 47 idi na stranu