Austrija menja uvredljive nazive jela

Austrijsko Udruženje ugostitelja traži zabranu naziva pojedinih tradicionalnih jela koji su, po mišljenju njegovih članova, uvredljivi i diskriminišući.

Izvor: Tanjug
Spaghetti alla puttanesca (nishidaryuichi/Wkimedia Commons)
Spaghetti alla puttanesca (nishidaryuichi/Wkimedia Commons)

Udruženje smatra da je krajnje vreme da se promene nazivi poput "Negerbrot" (crnački hleb; vrsta čokolade sa kikirikijem), "Zigeuneurschnitzel" (ciganska šnicla) i "Mohr im Hemd" (Mavar u maramici).

Italijanski specijalitet "Spaghetti alla puttanesca" (špageti na kurvinski način), takođe, bi morao da promeni naziv.

Članovi udruženja priznaju da su ti nazivi deo tradicije, ali ističu da su oni danas neprihvatljivi. "Naš posao je da ugostimo ljude i zato moramo da pokažemo primer", objasnio je predstavnik udruženja listu "Tiroler tagecajtung".

Imena jela bi bila zamenjena njihovim opisom pa bi tako "cigojneršnicla" bila predstavljena kao šnicla sa sosom od bibera.

Predlog austrijskih ugostitelja je dobio podršku organizacije SOS Mitmenš koja promoviše integraciju i jednakost i koja podseća da "diskriminacija ne može biti predmet za podsmeh, čak i onda kada je posledica slučajnosti ili tradicije".

Predsednik Udruženja tirolske gastronomije, pak, smatra da je rasprava otišla predaleko.

"To su samo tradicionalna jela", podseća on.

Gastronauti

Vodič kroz tradicionalne italijanske pice

Pica je, bez sumnje, italijanski specijalitet. Međutim, kada putujete njenom otadžbinom, možete se iznenaditi kada u nekim mestima dobijete tananu, gotovo tečnu sredinu, okruženu debelom korom i filovanu paradajzom i svežom mocarelom. Ipak, baš to je originalna italijanska pica.

Gastronauti petak 26.02. 14:59 Komentara: 41
strana 1 od 36 idi na stranu