Recepti

Master of wine: Top 10 vina Srbije

Srpska vinska akademija, u saradnji sa Ekonomskim odeljenjem Ambasade Španije, organizovala je prošlog vikenda u beogradskom hotelu Zira ekskluzivni Master of wine seminar - Wine Point 2.0.

Subota, 18.11.2017.

08:49

Izvor: B92

Master of wine: Top 10 vina Srbije
Foto: Miroslav Petroviæ

Podeli:

Tema prvog dela ovogodišnjeg Wine Point-a bila je „Pravilna sistematska analiza i procena kvaliteta vina kroz degustaciju Top 10 vina Srbije“, dok je u drugom delu bila predstavljena španska regija Rioha i vina koja je u ovom trenutku najadekvatnije reprezentuju.

Izbor vina Top 10 vina Srbije napravljen je glasanjem članova i predavača Srpske vinske akademije, a kriterijumi za izbor bili su kvalitet vina, odnos cena-kvalitet, popularnost vina na tržištu, njihov status, trajnost, godišnja produkcija i ozbiljnost vinarija u prodaji, marketingu i promociji izabranih vina.

Seminar je vodio Frank Smulders iz Holandije, vlasnik titule Master of wine od 1992. godine, ujedno i jedan od vodećih svetskih vinskih edukatora, koji radi kao profesor na desetak vinskih akademija širom Evrope. Generalno, kvalitet belih vina ocenio je kao vrlo dobar, a najjači utisak na njega ostavilo je vino Ergo belo vinarije Temet. Takođe, rekao je da su cene vrlo adekvatne spram kvaliteta.

Što se tiče crvenih vina, ona su za njega bila znatno bolja od belih. Najjači utisak na Smuldersa po pitanju kvaliteta ostavila su vina Kremen Kamen vinarije Matalj, kao i Cabernet Sauvignon Reserve vinarije Podrum Radovanović, dok je po pitanju odnosa cena-kvalitet najviše pokazalo vino Prokupac vinarije Ivanović.

Generalno, kvalitet crvenih vina ocenio je kao prilično visok, smatrajući da su cene korektne, ali da je zajednički problem kod svih vina prenaglašen uticaj hrastovih buradi.

Foto: Miroslav Petroviæ

U završnoj analizi Smulders se osvrnuo i na šanse domaćih vina na inostranom tržištu, predvidevši im lepu budućnost, naročito ukoliko se koncentrišu na visokokvalitetna vina i ukoliko posvete više pažnje lokalnim sortama.

U drugom delu Wine Point 2.0 seminara Smulders je najpre predstavio čuvenu špansku regiju Rioha, a zatim je vodio degustaciju šest izabranih vrhunskih vina koja na najbolji način reprezentuju današnju vinsku scenu ove oblasti, među kojima je bilo i čuveno La Rioja Alta Gran Reserva 904 iz 2005. godine.

Asistenciju u vođenju seminara komentarima i stručnom analizom pužio je Aleksandar Duković, jedini nosilac prestižnih titula Diploma WSET Level 4 iWeinakademiker u Srbiji, inače osnivač i direktor Srpske Vinske Akademije i glavni urednik magazina Wine Style.

Foto: Miroslav Petroviæ

Lista Top 10 vina Srbije:

Chardonnay 2016, Kovačević

Bonaca limited 2016, Aleksić

Ergo Belo 2015, Temet

Trijumf Gold 2016, Aleksandrović

Pinot Noir 2015, Lastar

Prokupac 2015, Ivanović

Cuvee No1 2015, Vinarija Zvonko Bogdan

ONYX crveno 2015, Cilić

Kremen Kamen 2012, Matalj

Cabernet Sauvignon Reserve 2011, Podrum Radovanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare