Recepti

Italijanski kuvar priznao: Ćevapi su idealna hrana "s nogu"

Ćevapi su idealna "hrana s nogu". Uz malo salate, krompira i sosa, i u restoranu i na ulici se mogu jesti male porcije, mnogo praktičnije nego kad jelo "namotavate" na viljušku, kaže ekskluzivno za "Novosti", čuveni italijanski kuvar Đanluka Tomazi, majstor "finger fuda".

Nedelja, 14.05.2017.

14:15

Izvor: B92

Italijanski kuvar priznao: Ćevapi su idealna hrana
Foto: YouTube Screenshot

Podeli:

Tomazi, inače dugogodišnji reprezentativac i kapiten italijanske kulinarske reprezentacije, poznat po specijalitetima od svežih namirnica, ovih dana boravi u Beogradu i otkriva gastronomske tajne u pripremanju i serviranju "finger fuda", kako u svetu zovu "hranu s nogu". Ljubav prema kuvanju, koja ga prati od detinjstva, danas ga svrstava u sam vrh svetskog kulinarstva.

"Hrana se ne baca. To su neka kultura i odnos koji dolaze iz porodice, maksimalno se koriste svi hranljivi sastojci i sve mora da bude sveže, raznovrsno i ukusno. 'Finger fud' i s te strane ispunjava standarde, jer su porcije male i gotovo da nema ostataka, a gosti u jednom obroku mogu probati više različitih ukusa", kaže nam Tomazi.

Iako Srbi na italijanske specijalitete poput paste, špageta i pice gledaju kao na domaća jela, naš sagovornik ukazuje da je najvažnije naći pravi balans ukusa, a prednost daje - pasti.

"Italijanska kuhinja nije kompleksna, sve je u svežim sastojcima koji se brzo kuvaju i spremaju i koji u najboljem mogućem svetlu predstavljaju prirodne sastojke koji se koriste. Ono po čemu smo mi kao nacija poznati jeste pasta, koja s maslinovim uljem može da igra glavnu ulogu. Samo kuvanje paste je prava umetnost".

Čuveni kuvar je, inače u srpskoj prestonici boravio kao gostujući predavač na master-klas treningu, u "Horeka centru" kompanije "Metro", gde je posebno naglasio da bi svoje umeće u pravljenju "hrane s nogu" pokazao i na ćevapima, verujući da bi 20 grama ćevapa u svakoj porciji savršeno odgovaralo i ukusu naše, mahom gurmanske nacije.

Jedan njegov zanimljiv recept možete pročitati na sajtu "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.