Da koža "prebrzo"ne ostari

Prekomerno izlaganje suncu neće dovesti samo do crvenila i ozbiljnihih opekotina na koži, već će ona mnogo brže i da stari. Nije sunce naravno jedini razlog zbog kojeg će vaša koža početi brže da stari, to se dešava, između ostalog, i zbog stresa, manjka sna, previše cigareta, alkohola, crvenog mesa...

Život

Izvor: PR

Nedelja, 22.07.2018.

11:58

Da koža
Foto: Thinkstock

Kako se u poslednje vreme sve više govori o preterivanju u svemu, pa i izlaganju sunčevim zracima, odnosno njihovom štetnom efektu, tako se sve više govori i o fotostarenju kože.

Dermatovenerolog ass.dr sci.med. Srđan Tanasilović kaže da preterano izlaganje sunčevim zracima dovodi do smanjenja kolagenih vlakana i drugih proteina u dubljim slojevima kože, a čiji je zadatak da koži daju elastičnost i svežinu.

"Vremenom, zahvaljujući neograničenom i nezaštićenom boravku na suncu, koža gubi jedrinu i elastičnost, što je dovodi do toga da izgleda starije. Pored toga, značajna manifestacija fotosterenja je i pojava pigmentacije (fleka), proširenih, vidljivih krvnih sudova, kao i zona istanjene koža (atrofija)", navodi dr Tanasilović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dugo sunčate, i još niste kožu zaštitili nikakvom kremom za zaštitu od sunca, to može da dovede do hroničnih oštećenja ovog najvećeg ljudskog organa.

"Kumulativni efekti UV zračenja jesu brže starenje kože i češća pojava tumora kože, posebno na zonama tela koje su često izložene sunčevim zracima", objašnjava on.

Iako je starenje prirodan proces i nije moguće zaustaviti ga, odgovornim ponašanjem prema sebi i koži, ono može bar malo da se uspori.

"Izlaganje UV zracima pokazuje kumulativne efekte tokom života. Upravo na to mislimo kada kažemo 'koža pamti svaki trenutak proveden na suncu'. Prvi znaci starenja često postaju vidljivi u ranim tridesetima godinama, a osobe koje na vreme počnu da koriste kreme sa zaštitnim faktorom zapravo deluju preventivno i investiraju u budućnost. Takvo, preventivno ponašanje umanjuje mogućnost da koža u 45 godini života izgleda desetak godina starije", poručuje dr Tanasilović.

Dodaje i da je veoma važno izbegavati da se izlažete sunčevim zracima u periodima kada je indeks UV radijacije najviši i redovno tokom sunčanja, kožu zaštiti odgovarajućim kremama.

"Adekvatna zaštita od fotostarenja podrazumeva razvijenje svesti o potencijalno štetnim efektima UV zračanja već kod dece. Ukoliko deca steknu naviku da je neophodna upotreba preparata sa zaštitnim faktorom, adekvatne odeće kao i svest o tome da treba izbegavati boravak na suncu u periodima kada je 'sunce jako', sa lakoćom će primenjivati stečeno znanje i kada odrastu", poručuje.

Eucerin iz svoje linije proizvoda preporučuje Eucerin Anti-age fluid za zaštitu od sunca SPF 50 .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: