Opasne veze novinarki i političara

Francuski funkcioneri nisu jedini koji padaju na šarm pripadnica sedme sile: Šrederova četvrta supruga je bila novinarka, a šef poljske diplomatije u braku je sa kolumnistkinjom „Vašington posta”.

Život

Izvor: Politika.rs, J. Kavaja

Subota, 06.09.2014.

20:31

Default images

Šezdesetih godina francuski urednici su slali zgodne, izazovno obučene novinarke na političke događaje, nadajući se da će tako lakše doći do ekskluzive. Nije bio redak slučaj da u skupštinskoj sali za konferencije bukne ljubav, ali tada se nije mnogo marilo za sukob interesa, piše „Ekonomist”. Danas je mnogo brakova između predstavnica sedme sile i političara, posebno u Francuskoj. Urednici sprečavaju potencijalne probleme tako što novinarku sklone sa političkih tema. Nešto slično je „Pari mač” uradio kada je njegova saradnica Valeri Trivajler postala prva dama. Sada kada im je donela ekskluzivno štivo direktno iz Jelisejske palate (isečak njene knjige prekjuče je prvo objavljen u ovom listu), političari će verovatno s većim oprezom poklanjati srce novinarkama. Možda se pojave i neke nove klauzule u predbračnim ugovorima, na primer da se zabrani objavljivanje memoara, jer isto britko pero koje ih je osvojilo lako može da se okrene protiv njih.

Francuski funkcioneri nisu jedini koji padaju na šarm pripadnica sedme sile. Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder upoznao je četvrtu suprugu Doris dok je bila novinarka. Šef poljske diplomatije u braku je sa kolumnistkinjom „Vašington posta”, dobitnicom „Pulicera”.

Američki diplomata Ričard Holbruk bio je poznat kao čvrst pregovarač, što mu je donelo nadimak Buldožer. Mnogi ne znaju da je u sličnom stilu, takođe sa Miloševićem, pregovarala i njegova supruga. Američka novinarka Kati Marton venčala se sa Holbrukom u maju 1995. u rodnoj Budimpešti, u bašti rezidencije američkog ambasadora. Ovaj brak (oboma treći) njoj je dao priliku da izađe iz senke prethodnog supruga, poznatog novinara Pitera Dženingsa. Kao predsednica Komiteta za zaštitu novinara, Martonova nije oklevala da koristi Holbrukove veze da pogura svoju stvar. Tako je, dok su trajali pregovori oko Dejtonskog sporazuma, više puta intervenisala tražeći oslobađanje američkog novinara Dejvida Rouda, uhapšenog u Bosni u jesen 1995. Na zaprepašćenje iskusnih diplomata, pregovarala je, kažu, u holbrukovskom stilu i prilično zaplašila Miloševića.

Arhitekta Dejtonskog sporazuma umro je krajem 2010, a Kati, ljubav njegovog života, napisala je u naknadno objavljenim memoarima da ga je jednom prevarila. Priznala mu je, a on joj je oprostio.

Valeri Trivajler nije mogla da oprosti Olandu. Francuskom predsedniku presešće afera sa zgodnom glumicom Žili Gaje posle osvete štampane u 200.000 primeraka. Ali da njegov stranački rival nije pre njega podlegao niskim strastima, Oland možda ne bi ni sedeo u Jelisejskoj palati, piše Politika.

Dominik Stros-Kan vodio je u svim anketama i očekivalo se da na izborima 2012. nasledi Sarkozija, dok nije 2011. uhapšen u Njujorku zbog pokušaja silovanja hotelske sobarice. Njegova moćna supruga, takođe novinarka, An Sinkler, platila je kauciju od milion dolara i javno stala u njegovu odbranu, potpisavši izjavu da nijednog sekunda nije poverovala da je kriv za seksualni napad. Tužba je na kraju odbačena, jer se posumnjalo u kredibilitet sobarice pošto je više puta lagala.

Umesto Stros-Kana u predsedničku trku je ušao Oland i pobedio, a bivši direktor MMF-a izgubio je i suprugu koja mu je bila glavna podrška u seks-skandalu. Sredinom 2012. An Sinkler, urednica francuskog izdanja portala „Hafington post”, rekla je okorelom ženskarošu, čije su afere nastavile da izlaze na videlo, da napusti zajednički stan u Parizu. Posle se pojavila i knjiga u kojoj se tvrdi da je Stros-Kan davno pokušao da zavede čak i Valeri Trivajler, a da je i gospođa Sinkler imala avanture.

Američka novinarka En Eplbaum (50) umalo nije postala prva dama Poljske. Pišući za evropske listove o komunizmu u centralnoj i istočnoj Evropi, u Londonu je upoznala poljskog novinara Radeka Sikorskog (51), za kog se udala 1992. On je u to vreme već bio započeo političku karijeru. Sikorski je trenutno šef poljske diplomatije, a 2010. bio je jedan od potencijalnih predsedničkih kandidata svoje stranke. Eplbaum je ovo iskustvo opisala u članku za magazin „Slejt”, priznajući da joj je drago što neće morati da demonstrira pred medijima dobro uvežbanu „prirodnost” i da nosi ružičaste komplete.

Od 2006. živi u Varšavi, a dva puta mesečno piše za „Vašington post” o međunarodnoj politici.

Piše i blog – i tu se jednom prilikom suočila sa optužbama za sukob interesa. Naime, stala je u odbranu uhapšenog reditelja Romana Polanskog, a nije navela da je udata za političara koji je aktivno lobirao za oslobađanje reditelja koji je davno u SAD optužen za silovanje. Bila je prinuđena da se pravda da nije delovala kao portparol supruga, već kao bloger koji je više puta pisao s kim je u braku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: