Ko je momak za kojim ludi ceo Holivud?

Visok je svega 34 centimetra i težak 3,85 kilograma, ali Oskar u svoj svojoj ćelavoj, pozlaćenoj slavi, predstavlja sveti gral Holivuda.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.03.2014.

12:59

Default images

Čuvena statua stvorena je 1929, dve godine posle osnivanja američke Akademije za film i nauku po nalogu šefa studija MGM Luija Mejera.

Ideja je potekla od umetničkog direktora MGM-a Sedrika Gibonsa a umetnik iz Los Anđelesa Džordž Stenli je napravio prvu statuu viteza koji stoji na rolni filma i drži krstaški mač.

Iako će se 2. marta Oskari dodeljivati u desetine kategorija, Akademija uvek ima "višak" Oskara u slučaju da dobitnika bude više - naročito producenata koji dobijaju Oskara za najbolji film.
Beta/AP
Na postolje je ugraviran serijski broj svake statue kao i pločica sa imenom vlasnika i Oskari, piše AFP. Ne mogu da se prodaju, poklanjaju ili prebacuju bilo kome ako prethodo nisu ponuđeni Akademiji.

Akademija ima pravo da ih kupi za 10 dolara i 2008. je pobedila u pravnoj bici sa naslednicima Meri Pikford koji su želeli da prodaju njenog Oskara.

Godine 1993. Oskar koji je 1945. dobila Džoan Kroford za "Mildred Pirs" prodat je na aukciji za 68.500 dolara, a u decembru 2011. statua Orsona Velsa za kultni "Građanin Kejn" otišla je za 861.000 dolara.
Beta/AP
U početku, male figure bile su pravljene od pozlaćene bronze, ali je taj postupak odbačen nekoliko godina kaznije u koristi takozvanog britanija metala koji se potom prevlači bronzom pa niklovanim srebrom i konačno 24-karatnim zlatom.

Zbog nestašice metala u Drugom svetsko ratu, tri godine su dodeljivani Oskari od gipsa koji je bio premazan zlatnom bojom, a posle rata dobitnicima su statue zamenjene pozlaćenim.

Statue od 1982. pravi čikaška kompanija R.S. Ovens i koštaju oko 18.000 dolara po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: