Kada ženska ruka uređuje stan

Mnogi se plaše da pokušaju uređenje doma na svoju ruku jer nisu sigurni u svoj ukus ili strahuju da nisu dovoljno kreativni.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2011.

16:13

Default images

Albert Hejdli, poznati američki dizajner je rekao da je talenat primitivan stil. Talenat je urođen i ne može se naučiti, ali se može ispolirati i unaprediti. Kada neko ima talenat za dizajn a pri tom ima i samodisciplinu, taj neko može postati izvanredan dizajner.

Kada žene žele da svoj dom urede tako da bude reprezentativan, treba početi sa otkrivanjem toga kakav izgled se traži. Da li želi udobno i toplo porodično gnezdo, ili želi moderan ili futuristički, minimalan pristup?

Ovaj početni princip važi za uređenje svake prostorije u kući, bilo da je to dnevna soba, dečja soba ili spavaća, uvek se počinje od stila.

Nije potrebno da samo smislite pristup, možete pročitati neki magazin za uređenje enterijera i modifikovati neki od stilova koji su vam se dopali. Sve što vam je potrebno jeste samopouzdanje i stav, jer to je ipak vaš dom i važe samo vaša pravila.

Zatim treba da odlučite da li ćete samo preurediti prostor ili ćete je potpuno izmeniti. Kada kupujete nove stvari, vodite računa o budžetu i potražite sniženja. Nabavite lampe, krpare, zavese i presvlake za posteljinu jer to dosta može osvežiti prostor i dati mu sasvim novu notu.

Budite sigurne da pored sebe imate i adekvatan alat koji će vam olakšati a ne otežati posao. Postavljanje brojnih slika, tapeta i ukrasnih pločica vrlo lako može postati nepremostiva prepreka ako sve želite da uradite kako treba a pri ruci nemate prava pomogala koja će vam olakšati život. Postavljanje stvari u ravni, pod pravim uglom može predstavljati izazov, ali zahvaljujući brojnim proizvođačima na tržištu postoji veliki broj alata namenjenih osobama koje se povremenom bave dekoracijom poput Bosch Quigoa, male spravice koja će vam uz pomoć lasera omogućiti da sve što radite bude savršeno i u ravni.

Saveti za žene

Nemojte nikada uređivati prostor ako prolazite kroz emotivnu krizu jer će se to osetiti u radu i ubrzo će prestati da vam se dopada. Ako kupujete draperije, neka budu svetle jer ako kasnije planirate da dramatizujete prostor ne morate brinuti o slaganju boja. Imate potpunu slobodu da eksperimentišete. Neka vaš prostor bude elegantan i jednostavan. Nemojte se plašiti da bacite sve ono što vam nije potrebno. U uređenju doma je izuzetno bitno i da pazite na to da kada završite, načinom uređenja sebi olakšate kučne poslove kao što je brisanje prašine.

Saveti za uređenje dnevne sobe

Pošto je ovo soba u kojoj ćete najviše vremena provoditi, mora biti najudobnija moguće. Takođe, treba da bude i jednostavna za održavanje. Sav nameštaj postavite da bude okrenut prema TV-u ili kaminu (ako ga imate). Nameštaj treba da bude lagan i jednostavan za održavanje. U prostoriji mora biti nečega sa cvetnim dezenom ali nikako plastično cveće. Umesto da gomilate detalje svuda po prostoriji, samo stavite jedan veliki ukras na sto za kafu. Boje koje preovlađuju treba da se slažu sa raspoloženjem koje želite da vlada u dnevnom boravku. Na kraju, dodajte i neki lični pečat kao što su porodične slike.

Spavaća soba

Sva magija bračnog života se upravo ovde odigrava i zato slobodno dajte sebi vremena dok ne pronađete savršeno rešenje. Koristite nijanse iste boje, a ako ste izabrali neutralnu boju, ubacite neki mural ili neki jarki detalj kako biste napravili kontrast. Uvek koristite umetnička ogledala umesto običnih. Nabavite sveće i lampe kako biste imali prigodno svetlo za svako raspoloženje. Krpare na podu takođe mogu osvežiti prostor ako su u vedrim bojama.

Trpezarija

U ovoj prostoriji mora biti dovoljno prostora za sve koji sede i za izvlačenje stolica. Bolje je koristiti prirodno svetlo i obavezno, morate imati osiguran protok svežeg vazduha. Kada birate boje detalja i pribora, igrajte se sa kontrastima. Sve tkanine koje koristite u trpezariji moraju biti od materijala koji se lako pere i ne ostavlja fleke.

Spavaća soba

U ovoj prostoriji se odvijaju najopasnija ogovaranja i ona mora služiti svim devojkama koje će se u njoj naći. Kako ne biste potrošile previše novca na uređenje, jednostavno gurnite krevet do zida i on može poslužiti i za sedenje. Nabavite krpare za pod i zavese u nekim jarkim bojama. Na zidove zalepite kolaže sa slikama vas i vaše porodice ili prijatelja i spremni ste za pižama žurku.

Uređenje sobe za devojčicu

Soba za devojčicu mora biti posebna i vesela i zato koristite roze, narandžastu, žutu i plavu boju. Dodajte igračke i postere omiljenih slavnih ličnosti. Ako se devojčica oseća kao princeza, nabavite i baldahin koji ćete okačiti iznad kreveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: