Rečnik beogradske antiumetnosti

Akademski slikar i matematičar Nemanja Đorđević u rečniku beogradske antiumetnosti analizira pojmove iz teorije umetnosti kroz dela šest neznanih autora koji su poslednjih godina ukrasili prestonicu od Kalemegdana do Banovog Brda. Cilj rečnika je da ukaže na važne pojmove i pokrete u umetnosti XX veka, da skrene pažnju na delo, a ne na autora i da pokaže da teorija umetnosti očekuje podjednako umetnika i antiumetnika.

Fotografije: Nemanja Đorđević

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

12:55

Default images

DEKUPAŽ - Dekorisanje predmeta naknadnim dodavanjem (najčešće lepljenjem) drugih materijala.
Godine 1984. na zgradi Jugobanke (Rajićeva 19) grupa studenata uz nadzor profesora Čedomira Vasića naslikala je mural "Slikani zid" i Mirka Ognjanovića (obnovljen 2000).
Godine 2006. nepoznati menadžer i heroj primitivizma odlučio je da sliku upotpuni i zakloni tendom kafića "Speak Easy".
INSTALACIJA - Intervencija u prostoru, najčešće u enterijeru.
Nepoznati električar je devedesetih godina Crkvu svetog Đorđa na Banovom Brdu (ulica Zrmanjska 1) ukrasio sitnom plastikom u vidu štekera i prekidača odmereno raspoređenih po stubovima naosa.
Naknadno je freskopisac izmalao svece tako da uklopi strujne izvore u kompoziciju, što po mestu, što po boji. Obavezno posetite nedeljni hepening "Usisavanje".
REDI MEJD - Transformacija neumetničkih objekata u umetničke.
U kafiću "Tajm aut" u podrumu, u Čika Ljubinoj broj 5, vlasnik u saradnji sa stolarom i strugom, pretesterisao fino odabrane knjige na pola, jer su mu polica i pamet bili suviše plitki.
Istorijski se sličan tretman praktikuje još od Aleksandrije - 48. pre nulte godine.
DEKOLAŽ - Suprotno od kolaža, odnosno rasturanje objekata na delove.
U četvrtak, 20. maja 2010. ukradeno je šest bronzanih skulptura golubova sa fontane ispred paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu ("Budjenje", vajarsko delo Dragomira Arambasića iz 1936, obnovljeno 1980).
Sutradan je nepoznati autor istim povodom odneo bronzanog dečaka s "Čukur česme" u Dobračinoj ulici (rad vajara Simeona Roksandića iz 1931).

ASAMBLAŽ - Prostorni kolaž.
Nedavno smo proslavili prvi rođendan velikog dunđera, konceptualnog umetnika i značajnog asamblažiste koji je krajem maja 2009. godine ugradio skelu u mozaik u Knez Mihailovoj ulici.
Bila je to verna kopija mozaika sa antičkog lokaliteta Stobi (5. vek pre n.e) koji je Makedonija poklonila Beogradu 1989. godine (autor beogradske verzije je Aleksandar Tomašević).
Danas jedno ćoše istog možete da pogledate na ivici fasade hotela "Bah" pod brojem 27 ili na zadnjoj strani novčanice od 10 denara.

U međuvremenu je vlasnik hotela, Mirko Todorović-Todor, finansirao obnavljanje mozaika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: