Vaša mala oaza - 38 m2 iznenađenja

Nije teško u jednosoban stan smestiti sve što vam je potrebno, treba samo znati kako – dnevni boravak može postati spavaća soba, ali i trpezarija za šest osoba; u hodniku ugradite garderober, a deo ispred kupatila preuredite u perionicu... To su samo neke od velikih ideja koje nudimo za vašu malu kuću.

Autorski tim: Rossana Franciosi, Laura Ragazzola, Orietta Sepulcri
Tekst: Jelena V. Milić
Foto: Piermario Ruggeri
Izvor: magazin "Casaviva"

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2008.

08:00

Default images

Samo jedna soba zvezda je ovog dizajnerskog scenarija. Multifunkcionalno rešenje naših arhitekata pretvara je iz dnevnog boravka i sobe za goste u udoban ambijent za spavanje noću.

Tome je umnogome doprineo pravi izbor boja, oblika i detalja. Svetli i vedri tonovi, moderan nameštaj jednostavnih linija čini ovaj mali prostor posebno prijatnim i ušuškanim. Atmosferi doprinosi i odlično osvetljenje.

Izbor svetlih boja za zidove i nameštaj, kao i lakih konstrukcija i pročišćenih linija u formi doprinose da prostor vizuelno izgleda veći. Odabrani detalji u jarkim bojama daju atmosferu optimizma.
Učiniti mali prostor funkcionalnim zaista je pravi izazov! Nije nimalo jednostavno pronaći prava rešenja za svega trideset osam kvadrata, jer želje i potrebe vlasnika malog doma u osnovi su iste kao i kod svakog drugog.

Gde smestiti puno prijatelja koji dolaze u posetu, koji kutak urediti kao radni prostor ili za garderobu – samo su neke od dilema koje muče vlasnike ljupkih jednosobnih stanova i simpatičnih garsonjera. Ipak, naše arhitekte koje su osmislile kuću punu iznenađenja, znaju odgovore: otkrijmo ih zajedno! U ovom atraktivnom jednosobnom stanu sa osnovom u obliku kvadrata iskorišćene su sve površine i nema predgradnih zidova (samo je kupatilo odvojeno). Novina je to što jedna ista zona stana može da se koristi na različite načine zahvaljujući nameštaju koji je podložan transformaciji.

Tako se dnevni boravak iz udobnog salona pretvara u spavaću sobu zahvaljujući zgodnom ležaju- divanu (koji inače služi za sedenje) ili u odlično opremljen radni prostor sa kompjuterom. Soba može čak da postane i trpezarija za šestoro gostiju ako iznesete sto iz niše (udubljenja u zidu) pored kuhinje, gde inače stoji. Na suprotnom zidu ceo prostor je rezervisan za kuhinju, a u njoj, uprkos tome što je mala – baš ništa ne nedostaje. Od frižidera sa zamrzivačem u donjem delu, mašine za sudove za četrnaest delova do mikrotalasne peći, baš kao u nekoj prostranoj kuhinji. Kao u svakoj pravoj velikoj kući, postoji i posebno mesto za plakare, koji se nalaze sa obe strane hodnika – jedan za nju, drugi za njega. A za pranje, peglanje i odlaganje veša koristite prostor pored kupatila.

Dakle, važno je da u svom malom domu iskoristite svaki centimetar površine, tada i mali broj kvadrata može postati kompletan ambijent za življenje.

Kutak za gledanje TV-a i čitanje – udobna narandžasta fotelja pravo je mesto za odmor. Smeštena je ispred vrlo praktične i lake police za knjige (sa daskama od drveta i nosačima od aluminijuma).

Njen centralni deo je rezervisan za moderan televizor i hi-fi uređaj, dok su na desnom kraju zidni sat u retro dizajnu i jednostavni crno-beli registri za sve vaše važne dokumente. Radni sto pričvršćen uza zid ima prostranu drvenu ploču na kojoj ima dovoljno mesta za telefon, kompjuter, stonu lampu i druge potrebne sitnice. Poseban ukras čini elegantna staklena vaza sa cvećem i umetnička slika na zidu iznad njega. Zidni stalak za diskove i narandžasta radna stolica sa podešavanjem visine upotpunjuju mali, ali vrlo zgodan radni kutak.
Kuhinja je “spakovana” na malom prostoru i isplanirana do najmanjeg detalja. U njoj vlada potpuni red – vrlo je funkcionalna i izuzetno opremljena svim potrebnim kućnim aparatima, dok su brojne pregrade i police pogodne za kompletno pokućstvo i sve potrebne sitnice.

Jednostavnu kuhinju ravnih linija, od zida do zida, odlikuje komibinacija toplih drvenih površina i belih i sivih elemenata minimalističkog dizajna, odvojenih redovima manjih drvenih fioka. S leve strane uz frižider smeštena je ugradna rerna i mikrotalasna pećnica od inoksa. Kuhinjski prostor je opremljen aspiratorom i brojnim malim električnim aparatima.

U prvom planu je trpezarijski sto, koji se može izvući iz niše u zidu. Iznad njega su praktične drvene police. Stolice na rasklapanje smeštene su u ugao između zida niše i bele natkasne u delu sobe. Kolica-natkasna sa desne strane poseduju pokretnu policu, fioku i metalne korpice za voće ili povrće.
Dnevni boravak može se uveče transformisati u spavaću sobu zahvaljujući rasklopivom divanu koji može poslužiti kao bračni krevet prekriven prugastom pamučnom posteljinom. Pored njega stoji pokretni stočić za posluženje, a u uglu stona bela lampa daje diskretno osvetljenje.

Soba odiše svetlošću zbog bele boje zidova i nameštaja koja preovlađuje, ali i vedrinom zahvaljujući atraktivnim detaljima, među kojima se posebno ističe čupavi tepih sa geometrijskim šarama.
Ni u kupatilu se ne odustaje od udobnosti velike kuće. Dokaz je multifunkcionalna tuš kabina u uglu, koja je u isto vreme i tursko kupatilo. Do nje su bele moderno dizajnirane četvrtaste sanitarije, a na drugom zidu četvrtasti beli lavabo iznad kog je ogledalo u istom stilu. Polica ispod lavaboa pogodno je mesto za detalje i kozmetiku.

Pločice postavljene u vidu nepravilnog šah polja u različitim sivim nijansama “razbijaju monotoniju“ belog kupatila. Ceo prostor odiše svedenom elegancijom i rafirmanom.

Prostor ispred kupatila iskorišćen je za perionicu. Dobro rešenje čini da sve bude sređeno i na dohvat ruke. Levo: pogled na hodnik u kome samo ručke otkrivaju postojanje garderobera.

U dnu hodnika zeleni plakar krije perionicu. Slika prva dole levo: ormančići za odlaganje usisivača, metli i krpa. Slika druga i treća dole: perionica ispred kupatila u kojoj se nalazi mašina za pranje i sušenje veša, kao i zasebna polica sa sredstvima za pranje i čišćenje. Ispred perionice je dovoljno prostora, pa može da stane i daska za peglanje.

MAGAZIN CASAVIVA U NOVEMBARSKOM BROJU DONOSI:

Kuća meseca:
Sve pod konac ili kako uvesti vladavinu reda

Za svačiji ukus:
Top 10 trpezarija

Predlozi za kupovinu:
Izazovi u boji čokolade

Vaša mala oaza:
38 m2 iznenađenja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: