Forme sna

Spavaća soba je, nakon užurbanog dana začinjenog stresom, mesto na koje idemo da bismo napunili baterije za sutrašnju trku s vremenom. Često i ne stignemo da pomislimo da bi ona mogla biti oaza za uživanje.
Pišu: Ambijenti

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2005.

16:01

Default images

Istorija kreveta

Naši daleki preci spavali su na prostirkama od životinjskih koža i mahovine koje se nisu previše razlikovale od ježeve hrpe lišća. Stari Egipćani su umesto mekanog jastuka koristili oslonac za glavu u obliku pulumeseca, koji je bio izrađen od metala ili kamena. Kod Grka i Rimljana krevet je predstavljao središte društvenog života. Ukus Rimljana bio je nešto luksuzniji, naime, oni su ležali na jastucima ispunjenim perjem a pokrivali su se svilenim pokrivačima.

U 13. veku, pojavom baldahina, krevet postaje ritualno mesto. Krevetni zastori i baldahini su imali praktičnu svrhu, jer su štitili od letećih bubica, hladnoće i vetra u slabo grejanim prostorijama. Baldahin i krevet bili su simboli ranga i moći vlasnika.

U 18. veku nastupilo je poprilično hirovito i nekonvencionalno vreme, što je imalo uticaja i na unutrašnje uređenje, a posebno na dekoraciju spavaće sobe. Novi stil je stizao iz Francuske. Dekoraciju spavaće sobe nije određivao samo arhitektonski okvir, već isto tako i materijali, presvlake, a kasnije i tapete.

Viktorijansko doba bilo je doba „neo” reprodukcija: neogotika, neorenesansa, neobarok, rokoko, ali i viktorijanskog stila. Ledi Bejker (Baker) je to u svojoj knjizi „Spavaća soba i budoar” („The Bedroom and the Boudoir”), objavljenoj 1878. godine, izrazila ovako: „Neurednost je moćno oružje u rukama osobe koja se razume u to da prostoriju uredi ugodno za stanovanje.” Izgled viktorijanske prostorije bi se mogao opisati kao „dekorativna zbrka”.

U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, spavaća soba je u svakom pogledu izgubila na značaju. Više se nipošto nije mogla porediti s grandioznom i reprezentativnom prostorijom za primanje iz 17. i 18. veka. Takođe, više se nije radilo ni o privatnoj enklavi iz viktorijanskog doba, gde je pred kaminom moglo da se meditira ili da se pišu pisma. Spavaća soba postala je jednostavno mesto na kome se na brzinu išlo na spavanje. Na svu sreću, tu fazu je sada zamenilo novo poimanje – trenutno doživljavamo renesansu dekorisanja ispunjenu vitalnošću i maštom.

U 21. veku imamo u ponudi veliki izbor kreveta: veliki, mali, bračni, dečji, na sprat, na dva, okrugli, vodeni.

Tehnologija i dizajn danas su toliko napredovali da možete konstruisati krevet kakav god poželite. Na značaju sve više dobijaju boje, uzorci, teksture, obrubi i bordure, karakterni nameštaj i lepi kreveti. Dekoracija spavaće sobe ponovno se crpi iz stilova proteklih epoha. Nastupila je prekretnica, a time i uzbudljivo vreme za sve one koji razmišljaju o promenama u svom kutku za snove. Uređenje spavaće sobe

Rastrzani između posla i kućnih obaveza, dece i prijatelja, računa i nabavki, često zaboravljamo na neka mala zadovoljstva, koja ostaju zarobljena u mašti i kadrovima omiljenih filmova. A tako ne mora da bude.

Spavaća soba je, nakon užurbanog dana začinjenog stresom, mesto na koje idemo da bismo napunili baterije za sutrašnju trku s vremenom. Često i ne stignemo da pomislimo da bi ona mogla biti oaza za uživanje, a kamoli da je za to uživanje opremimo. Ko zna koliko je ljudi kojima bi neka vrsta estetske intervencije prostora povratila harmoniju u odnosima koje kolotečina (bračnog) života ume da osujeti.

· Posebni saveti za postelju

Posteljina mnogima nije na spisku stvari kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Treba samo da je tu i da bude čista da na njoj odspavamo. Međutim, izbor lepe posteljine može biti početak poigravanja s kompletnim ambijentom spavaće sobe koja može biti izvor inspiracije i lepih doživljaja. Saten, svila, lan, pamuk, dekorativne, providne tkanine i razne zanimljive mešavine ovih materijala mogu drastično, a na jednostavan način, transformisati vašu spavaću sobu. Odaberite dve-tri vrste koje možete menjati i kombinovati i tako prilagođavati ambijent trenutnom raspoloženju, za samo pet minuta.

Bilo bi dobro da posteljina ne bude rasparena, već u kompletu ili smišljeno kombinovana. Zatim, odaberite materijal koji vam se dopada, dezeniran ili jednobojan, a ako ne uspete da ga nađete u prodavnici – sašite posteljinu. To je bar lako.. Ako želite da stvorite utisak o spavaćoj sobi kao celini, odaberite nijansu koja je u skladu (ili namerno u kontrastu) s bojom zidova, poda, komoda, zavesa... što vam može biti i polazište u izboru posteljine.

Ako se odlučite da vam soba bljesne s prvim jutarnjim svetlom, odlučite se za jednostavan beli kuvani lan. On deluje prirodno, gužva se, ali kao takav prelepo izgleda, prijatan je na dodir, a možete ga kombinovati i s nekim drugim materijalom: laneni čaršav i pokrivač, s pamučnim jastučnicama u drugoj boji ili s dezenom sličnih tonova. Uz ovakav materijal lepo se uklapaju drvena dugmad, a delovi posteljine mogu se i samo vezivati trakama i dati vašem krevetu romantičan i nonšalantan izgled.

Saten na krevetu je glamurozan i inspirativan. Na njemu siva postaje srebrna, oker postaje zlatna, bela sedefasta, crvena još vatrenija, a boja purpura još romantičnija. Pošto je gladak i sjajan, kada njime obložite krevet, dobićete zbog refleksije utisak dodatnog svetla u sobi i uživati u tom efektu. Odaberite aromatične sveće u istoj ili kontrastnoj boji i postavite ih na noćne stočiće, na pod ili na drugi kraj sobe, zajedno sa školjkicama koje ste doneli s nekog letovanja, providnim klikerima ili perlicama, pustite ambijentalnu muziku…Dobićete gotovo filmsku atmosferu i uživati svim čulima. A za sve vam ne treba više od deset minuta.

Ružine latice posute na ovakav krevet jesu filmski kliše, ali i dalje su jedan od najromantičnijih načina da pobegnete od svakodnevice, što posle stresnog radnog dana svakako zaslužujete.

A ujutro, kada osveženi ponovo krenete u nove radne pobede, jednim brzim potezom počastite krevet nekim lepim dekorativnim prekrivačem, da vas takav čeka kada se vratite s posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: