Ne, inteligencija nije merilo uspeha u životu, ali evo šta jeste

Koliko je uspeh jednog čoveka povezan sa inteligencijom? Ekonomista Džejms Hekman je ispitivao obrazovane ljude, posebno političare koliko se visina primanja može vezati za nečiju inteligenciju. Smatrao je samo 50 odsto, ali poslednji rezultati pokazuju da inteligencija određuje primanja samo u 1 do 2 odsto slučajeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

15:25

Ne, inteligencija nije merilo uspeha u životu, ali evo šta jeste
foto: getty

Stoga, ako IQ nije presudan faktor za uspeh, šta je to što razlikuje one sa niskim i visokim primanjima ili, što bi se reklo – ako si pametan, zašto nisi bogat?

Nauka nema konačan odgovor na ovo pitanje, iako sreća igra veliku ulogu. Ali, drugi ključni faktor je ličnost, tvrdi Hekman. On je pronašao da je finansijski uspeh direktno povezan sa savesnošću, osobinom ličnosti koja se odmah povezuje sa istrajnošću i samodisciplinom.

Studija koju je sproveo dovela je do zanimljivih rezultata – ocene u školi su bitnije od uspeha na IQ testu. To može biti iznenađujuće jer mnogi misle da mere istu stvar, ali to baš nije tačno. Ocene nisu samo odraz inteligencije već i „nekognitivnih veština“ kao što su savesnost, dobre navike i sposobnost timskog rada. Kako kaže, uspeh je dokaz da se određene veštine mogu naučiti i da to nema nikakve veze sa koeficijentom inteligencije.

Ipak, IQ je i dalje jako važan. Neko čiji je IQ 70 neće biti u mogućnosti da ostvari isti uspeh kao neko čiji je IQ 190. Ali, Hekman kaže da mnogi inteligentni ljudi ne uspeju u životu baš zato što im nedostaju veštine koje se ne mere testovima inteligencije.

Inače, IQ testovi nisu samo merilo nečije inteligencije. Rezultati studije Univerziteta u Pensilvaniji koja je objavljena 2011. godine pronašli su da IQ testovi takođe odslikavaju motivaciju i napore ispitanika. Motivisana deca će se više pomučiti da odgovore na teška pitanja od jednako inteligentnih, ali inertnijih vršnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: