- Antitabu -

Ne, inteligencija nije merilo uspeha u životu, ali evo šta jeste

Koliko je uspeh jednog čoveka povezan sa inteligencijom? Ekonomista Džejms Hekman je ispitivao obrazovane ljude, posebno političare koliko se visina primanja može vezati za nečiju inteligenciju. Smatrao je samo 50 odsto, ali poslednji rezultati pokazuju da inteligencija određuje primanja samo u 1 do 2 odsto slučajeva.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Stoga, ako IQ nije presudan faktor za uspeh, šta je to što razlikuje one sa niskim i visokim primanjima ili, što bi se reklo – ako si pametan, zašto nisi bogat?

Nauka nema konačan odgovor na ovo pitanje, iako sreća igra veliku ulogu. Ali, drugi ključni faktor je ličnost, tvrdi Hekman. On je pronašao da je finansijski uspeh direktno povezan sa savesnošću, osobinom ličnosti koja se odmah povezuje sa istrajnošću i samodisciplinom.

Studija koju je sproveo dovela je do zanimljivih rezultata – ocene u školi su bitnije od uspeha na IQ testu. To može biti iznenađujuće jer mnogi misle da mere istu stvar, ali to baš nije tačno. Ocene nisu samo odraz inteligencije već i „nekognitivnih veština“ kao što su savesnost, dobre navike i sposobnost timskog rada. Kako kaže, uspeh je dokaz da se određene veštine mogu naučiti i da to nema nikakve veze sa koeficijentom inteligencije.

Ipak, IQ je i dalje jako važan. Neko čiji je IQ 70 neće biti u mogućnosti da ostvari isti uspeh kao neko čiji je IQ 190. Ali, Hekman kaže da mnogi inteligentni ljudi ne uspeju u životu baš zato što im nedostaju veštine koje se ne mere testovima inteligencije.

Inače, IQ testovi nisu samo merilo nečije inteligencije. Rezultati studije Univerziteta u Pensilvaniji koja je objavljena 2011. godine pronašli su da IQ testovi takođe odslikavaju motivaciju i napore ispitanika. Motivisana deca će se više pomučiti da odgovore na teška pitanja od jednako inteligentnih, ali inertnijih vršnjaka.

Prati B92 na Viberu

Antitabu

Ko su Katalonci?

Katalonci su narod koji živi u "Paisos Catalans", odnosno u katalonskim zemljama, koje čine Valensija, Balearska ostrva, delovi španske regije Aragon, Rousilon na jugoistoku Francuske i sama Katalonija.

Antitabu ponedeljak 2.10. 12:19 Komentara: 42

Umetnik oslikao surovu realnost današnjeg društva (FOTO)

Ništa nije savršeno, pa ni moderno društvo. Postoji mnogo stvari koje su problematične, a čak i kada ih primećujemo nismo previše brzi u njihovom rešavanju. Al Margen, ilustrator iz Buenos Ajresa, napravio je seriju neverovatnih crteža koji prikazuju sve probleme današnjeg društva. Fotografije koje su glasnije od reči su ujedno i provokativne, a autor je veoma kritičan prema sadržaju na crtežima i bez imalo ublaživanja je prikazao današnju situaciju. Pogledajte:

Antitabu petak 16.06. 13:32 Komentara: 36
strana 1 od 92 idi na stranu