Lepota žene nije u fotošopu (FOTO)

Slušanje na stotine različitih mišljena o lepoti i gledanje nenormalno retuširanih fotografija čini da se osećamo kao da naša tela zapravo i ne pripadaju nama.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

10:26

Default images

Fotografije: neringark.com

Nakon što je Kira Najtli protestovala protiv fotošopiranih fotografija, grupa britanskih studenata započela je kampanju na društvenoj mreži Tviter pod haštagom #iamperfect revoltirani zbog kampanje Victoria Secret "Perfect Body".

Zbog toga je litvanska fotografkinja Neringa Rekasute, zajedno sa novinarkom Beatom Tiškević i komunikološkinjom Modestom Kairite pozvala 12 "neustrašivih žena" na fotografisanje u donjem vešu kao deo projekta i kasnije izložbe "Mi. Žene" (We. Woman) kako bi konačno razbile sve stereotipe savršenog tela.

Njena ideja bila je da pomogne ženama da svoje telo vide kao jedan aspekt koji ih čini multidimenzionalnim personama.

"Svakog dana na ulici, ćošku, televiziji i u novinama mi vidimo standardizovanu lepotu žene na osnovu ispoliranih uzoraka. To je vrsta masovne hipnoze", rekla je Neringa za Elite Daily.

Koristeći Fejsbuk kako bi doprle do pravih žena, raznovrsnost projekta inspirisana je srceparajućim pričama žena koje su podelile svoje probleme s telom, kao i lična iskustva - od srama zbog debljine, srama zbog mršavosti, anoreksije, bulimije, depresije i raka dojke.

Neringa kaže da je rad na ovom projektu sa ženama bez obzira na boju kože, društveni status ili izgled pravo otkrivenje koje je pokazalo i neke duboke ožiljke skrivene u društvu zbog čega je postalo lekovito iskustvo za neke učesnice.

"Neke su se smejale, neke plakale, neke nesvesno pokušavale da poziraju, neke nisu mogle da se pogledaju u ogledalu. Pravo otkrovenje", priznaje Neringa.

Malazijska studija koja se bavila zadovoljstvom sopstvenim telom među tinejdžertima pokazala je znatno viši nivo nezadovoljstva kod devojaka nego kod dečaka, pokazujući njihovu sklonost ka mršavijim telimam piše MalaysianDigest.com.

Činjenica je da se mnogo žena ne oseća dobro u svojoj koži i da se na dnevnom nivou bore sa tim da zavole sebe. Strah od odbacivanja društva zbog neidealne figure kod većine žena budi nesigurnostu koje ih vode u depresiju.

Izložba poput ove služi kao inspiracija i savršen primer kako žene treba da izgledaju iznutra - da budu ponosne na svoje mane, da shvate da je lepota ispod kože i da njima ne vlada njihova spoljašnjst.

Ključ da se osećate lepim jeste samopouzdanje i mnogo hrabrosti.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.
Foto: Neringa Rekašiūtė
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: