"Hej, mala!": Šta sve muškarci dobacuju ženama na ulici

U nameri da prikaže sa kakvim se to "tretmanom" i komentarima moraju nositi žene širom sveta dok hodaju ulicom, pa čak i kad su obučene u obične pantalone, majicu i patike, ova je studentkinja sa Kuctaun univerziteta u Pensilvaniji, kamerom skrivenom u ruksaku njenog prijatelja koji je išao ispred nje, zabeležila reakcije muškaraca koje je sretala u prolazu.

Izvor: Klix.ba

Sreda, 29.10.2014.

21:38

Default images

U periodu od deset sati, Šošana je primila 108 komentara, komplimenata i reakcija, kao što su: "Hej lepotice", "Želim ti lepo veče, mala" i "Hej mala". Neki su je muškarci čak pratili nekoliko minuta, a jedan ju je pitao: "Zašto ne želiš da pričaš sa mnom" Je li to zato što sam ružan?" Bilo je i onih koji su zviždali, namigivali joj i pravili neprimerene zvukove.

"Ovo se svakodnevno dešava velikom broju ljudi. Ne trpimo maltretiranje u školi, u kući ili na poslu, zašto bismo ga trpeli na ulici?", kaže Šošana koja je uz pomoć dva mikrofona koja je držala u rukama snimila neka od dobacivanja koja nije čula u toku šetnje, već tek naknadno na snimku.

Rob Blis, njen prijatelj koji je kameru nosio u svom ruksaku, kaže kako je ideju za ovakav projekat dobio nakon što mu se njegova devojka požalila zbog komentara koje dobija svakodnevno na ulici.

"Ne radi se samo o jednom komentaru, nego čitavoj težini toga. Samo zamislite da vas dok šetate ulicom komentarišu svi ti tipovi, kako biste se vi osećali? Možda vam se čini bezazleno, ali ne vidite šumu od drveća", kazao je Blis.

Ovaj video je postao deo javne kampanje organizacije “Hollaback!”, sa ciljem borbe protiv maltretiranja na ulici. Iz ove organizacije kažu kako između 70 i 90 odsto žena u nekom peirodu života doživi malteretirane na ulici, i ističu kako je cilj ovog videa da ljudima koji su prošli isto daju do znanja da nisu sami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: