Od života na đubrištu do Harvarda

Kad je imao samo devet godina, etničko čišćenje učinilo je Justusa Uvajesu siročetom. Živeo je u olupini auta na đubrištu u Ruandi, a do hrane i odeće dolazio je na razne načine. Prosio je, a nije se okupao više od godinu dana.

Izvor: Index.hr

Subota, 25.10.2014.

08:30

Default images

Sve se promenilo kada je Justus upoznao Amerikanku Kler Efiong. I dok su se ostala deca razbežala, on je ostao. Kad ga je Kler upitala zašto je ostao, Justus je odgovorio kratko i jasno: "Želim u školu".

I mislio je to.

Ove jeseni, Uvajesu se upisao na Harvard, a ovaj se 22-godišnjak danas nimalo ne razlikuje od 1667 studenata koji su se ove godine upisali i malo ko zna za njegovu tragičnu priču.

U 13 godina otkad je pobegao od ludila, Uvajesu se nije dokazao samo kao odličan učenik. Podučavao je ostale učenike i učestvovao u osnivanju udruženja koje siromašnim učenicima osigurava zdravstveno osiguranje.

Budući da dolazi iz zemlje kojom dominiraju dve etničke grupe - Hutu i Tutsi, oduševljen je različitostima s kojima se susreo na Harvardu. Posebno ga je iznenadilo prihvatanje gej studenata, ali u isto vreme, uznemirili su ga beskućnici i prosjaci u tako bogatoj zemlji.

Njegove kolege pomogle su mu da se nauči na život koji se uveliko razlikuje od onog u njegovoj zemlji: "Ljudi teško rade za sve. Brzo obavljaju stvari i brzo se kreću. Govore istinu, opisuju svoja iskustva. U Ruandi, drugačije pričamo s odraslima. Ne vičemo. Nismo nemirni. Ovde se razmišlja nezavisno".

Justus nikad nije zaboravio Kler i danas tvrdi da ništa ne bi bilo moguće bez njene pomoći.

"Moj život se promenio zahvaljujući njoj", govori Justus koji je imao pomoć spolja prilikom upisa na prestižan univerzitet.

Nakon srednje škole, prijavio se i osvojio mesto u sklopu programa “Bridge2Rwanda” koji vodi udruženje iz savezne države Arkanzas. Kao i većina drugih renomiranih univerziteta, Harvard svoje studente ne bira isključivo prema njihovim finansijskim mogućnostima, ali sve do sad u kampusu je bila samo jedna studentkinja iz Ruande, Džulijet Musabejezu.

Više nije tako. Od 25 kandidata iz Afrike koji su uspeli da se upišu, čak tri dolaze iz Ruadne i deo su programa “Bridge2Rwanda”. Nije loše za malu zemlju koja čini tek jedan posto mnogobrojnog afričkog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: