Ovo su trenutno najveće opasnosti na svetu

Usled sve većeg nemira na Bliskom istoku, najveći deo od 44 ispitane nacije u okviru istraživanja koje je sproveo Pju centar kao najveću pretnju na svetu naveo je „religioznu i etničku mržnju“.

Izvor: Businessinsider

Nedelja, 19.10.2014.

13:45

Default images

Nacije su mogle da biraju između pet opasnosti – nuklearno oružije, zagađenje, AIDS i druge bolesti, nejednakost i religiozna i etnička mržnja.

Sa 58 odsto, Liban ima najveći nivo brige od bilo koje druge zemlje, a kao najveću brigu na svetu identifikovao je religioznu i etničku mržnju. Ovo mišljenje dele i Egipat, Izrael, Palestina i Tunis.

Sa druge strane, zapadne zemlje smatraju da je najveći problem na svetu nejednakost koja se povećava između bogatih i siromašnih.

SAD, kao i većina drugih evropskih zemalja, identifikovale su „nejednakost“ kao najveći opasnost na svetu trenutno. Španija je ovu brigu ocenila sa 54 odsto, što je naveći nivo brige u ovoj kategoriji.

Ukrajina i Rusija su imenovale „nuklearna oružija“ kao najveću pretnju, zajedno sa Japanom, Pakistanom i Turskom.

Procenjuje se da Rusija – koja je prva na svetu po broju nuklearnog oružija – zajedno sa SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom, Kinom, Indijom, Pakistanom, Izraelom i Severnom Korejom, poseduje oko 17.000 nuklearnih oružija.

Najveći broj zemalja u Africi tvrdi da su „AIDS i druge zarazne bolesti“ najvažnija tema u ovom trenutku na svetu.

Pogledajte kompletnu listu:
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: