Šta religije kažu o postojanju vanzemaljaca?

S obzirom na to da trećina Amerikanaca priznaje da veruju u vanzemaljce i da svakog dana pronalazimo nove egzoplanete koje bi mogle da gaje život, više nije toliko neobično verovati u postojanje E.T.-ja.

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 09.10.2014.

15:47

Default images

Međutim, jedan astronom tvrdi da verovanje čoveka u vanzemaljski život zavisi od toga da li on veruje u Boga, pa čak i od specifične religije sa kojom se identifikuje, piše „Daily Mail“.

On u svojoj novoj knjizi „Religije i vanzemaljski život, kako ćemo izaći na kraj sa tim“ tvrdi da će ateisti u najvećem broju verovati u vanzemaljce (55 odsto njih), a odmah ih slede muslimani.

Knjiga takođe sumira i to šta religiozne vođe 24 najveće religije govor o vanzemaljskom životu.

„Kada sam tražio materijal u bibliotekama, naišao sam samo na nekoliko knjiga, i sve su one bile u vezi sa vanzemaljskim životom i hrišćanstvom, tako da sam odlučio da probam da sagledam širu sliku“, izjavio je profesor astronomije Dejvid Vejntraub sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju.

„Vrlo malo nas je provelo puno vremena intenzivno razmišljajući o tome šta stvarno znanje o vanzemaljskom životu, bilo da su u pitanju virusi, jednoćelijski organizmi ili neka druga stvorenja koja upravljaju svemirskim brodom, može da znači za naše lično verovanje i odnos sa božanskim“, dodaje Vejntraub.

Njegova knjiga uključuje i rezultate ankete koja je otkrila da 55 odsto ateista veruje u vanzemaljce, dok 44 odsto muslimana i 37 odsto jevreja takođe deli njihovo verovanje.

Oko 36 odsto hindusa i 32 odsto hrišćana veruje u vanzemaljce, kao i u druga božanska bića.

Kada su hrišćani u pitanju, pravoslavci u najvećem broju veruju u vanzemaljce (41 odsto), dok su baptisti najskeptičniji (29 odsto).

Vejntraub smatra da bi azijske religije imale najmanje problema pri prihvatanju vanzemaljskog života zbog toga što su hindu mislioci spekulisali da su ljudi možda reinkarnacija vanzemaljaca, dok budistička kosmologija uključuje na hiljade naseljenih svetova.

On je takođe našao i pasuse u Kuranu koji podržavaju ideju da duhovna bića žive na drugim planetama, ali navodi da ta bića možda ne upražnjavaju islam na način na koji se to čini na Zemlji.

Sa druge strane Vejntraub je pronašao jako malo sadržaja u jevrejskim spisima koji ukazuje na postojanje vanzemaljaca.

Veoma malo toga se može pronaći, a jedini komentari tiču se toga da je svemir beskrajan i sadrži potencijalno beskonačan broj svetova i da ništa ne može da porekne postojanje vanzemaljskog života.

Profesor smatra da su rimokatolici posvetili najviše pažnje ovoj temi.

Katoličke vođe već hiljadu godina vode povremenu debatu o mogućnosti postojanja života na drugim planetama. Srž debate odnosi se na to da li vanzemaljci pate od prvobitnog greha, zbog toga što nisu potomci Adama i Eve, i ako je to slučaj, da li ih je Isus posetio i da li je bio vaskrsnut i na drugim planetama?

I dok postoje brojni stavovi unutar protestantske vere, mišljenje teologa Pola Tiliča je možda najreprezentativnije: “Snaga Boga mora biti svuda. Međutim, njegovi planovi za ljudski rod možda nisu isti kao i za vanzemaljski”.

Profesor Vejntraub smatra da bi najviše problema sa prihvatanjem vanzemaljaca imali evanđelisti i ortodoksni hrišćani zato što njihove vođe tvrde da oni ne postoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: