Premijer za pravo istopolnim parovima da usvoje dete

Češki premijer Bohuslav Sobotka podržao je najavljene izmene zakona o istopolnim brakovima, tzv. registrovanom partnerstvu koje bi omogućile homoseksualnim parovima da usvoje dete svog partnera koje već sa njima živi i zajedno ga vaspitavaju.

Izvor: Autorka: Daša Pavloviæ, dopisnica Agencije Beta

Sreda, 08.10.2014.

10:19

Default images

"Izmene izazivaju u društvu strasti, ali gledano iz ugla deteta, one su u redu. U slučaju kada porodica zaista tako postoji i dete živi sa svojim biološkim roditeljem ne vidim problem za usvajanje", kazao je Sobotka češkom radiju.

Izmene Zakona o registrovanom partnerstvu podnela je grupa poslanika iz svih parlamentarnih partija osim demohrišćana i danas o njima raspravlja češka vlada.

"Pravila usvajanja bi bila ista kao u slučaju usvajanja deteta od roditelja koji nije biološki. Odlučivao bi sud. Ako se zna ko je drugi biološki roditelj, i on bi morao da da saglasnost", objasnila je pravila takvog ograničenog usvajanja Radka Maksova iz stranke ANO, partnera u vladi premijera Sobotke.

U slučaju razvoda istopolnog braka važila bi ista pravila, odnosno da o starateljstvu odlučuje sud vodeći računa o interesu deteta.

Predlagači ovih izmena upozorili su takođe da sve više homoseksualnih parova u Češkoj ide na veštačku oplodnju tako da je jedan od roditelja nepoznat, a u slučaju smrti roditelja u lezbijskom ili homoseksualnom paru dete završava u sirotištu, zato što je homoseksualni partner njegovog biološkog roditelja u očima zakona za dete potpuni stranac, iako ga možda izdržava i učestvuje u njegovom vaspitanju.

"To je tema koja izaziva podele u našem društvu. Sigurno će izazvati raspravu i u vladi u parlamentu", kazao je Sobotka.

Češki homoseksualni parovi imaju zakonsko pravo na istopolne brakove od 2006. godine i stabilno to njihovo pravo podržava 68 odsto Čeha.

Tolerancija, međutim, nestaje kada je u pitanju usvajanje dece i to pravo bi im dalo svega oko 18 odsto ljudi u raznim anketama, ali predlagači izmena se nadaju da bi ovakva formulacija, ograničena isključivo na decu koja već žive u takvim porodicama ipak mogla da prođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: