„Isus nikada nije postojao“

Istorijski istraživač Majkl Paulković tvrdi da je Isus iz Nazareta bio „mitski lik“ i da nikada nije postojao, piše "Daily Mail".

Izvor: Daily Mail

Sreda, 01.10.2014.

19:45

Default images

Do kontroverznog otkrića je navodno došlo nakon što Paulković nije uspeo da pronađe spominjanje Hrista koje može da se potvrdi u delima 126 autora za „vremena Isusa“ od prvog do trećeg veka.

On tvrdi da je u pitanju izmišljena osoba koju su stvorili pratioci hrišćanstva kako bi imali lik koji bi obožavali.

Ove tvrdnje Paulković je izneo u članku „Bajka o Hristu“ i knjizi „Nema krotkog Mesije“.

U oba rada on tvrdi da sve krajnje iznenađujuće s obzirom na njegova „globalna čuda i navodne svetske slave“.

Tekstovi koje je proučavao napisani su u periodu tokom ili nakon navodnog postojanja Isusa, tokom kojih bi autori tekstova sasvim sigurno čuli o osobi poznatoj kao što je Isus, ali on ipak nije nijednom spomenut.

„Kada razmišljam o ovih 126 autora koji bi trebalo da su čuli za Isusa, ali nisu – moram da zaključm da je Isus mitska figura“.

„Isus iz Nazareta“ nije ništa više do urbane legende, tvrdi Paulković.

Od svih knjiga koje je ispitao, pronašao je samo jedno delo koje sadrži pominjanje Isusa – „Jevrejski ratovi“ koje je napisao rimski istoričar Josif Flavije, ali tvrdi da je u pitanju obična fabrikacija.

Paulković tvrdi da su spominjanja Hrista kasnije dodata od strane urednika, i da za njegovo spominjanje nije odgovoran Flavije.

Čak i u Bibliji, Paulković tvrdi da se Petar, kome se često pripisuje širenje hrišćanstva, prema Isusu ne odnosi kao prema pravoj osobi.

„Petar nije svestan majke device i nije upoznat sa Isusovim životnim događajima, čudima, apostolima, izdaji, patnji i suđenju. Petar ne zna ni gde ni kada je Isus živeo i smatra da je raspeće samo metafora“.

Paulković takođe smatra da tišina koja dolazi od samog Isusa takođe dosta toga govori, bez ikakvih radova i napisa.

„Možda najviše zbunjuje mitski spasilac, sam Isus. On je sam fantom koji nije ništa napisao. Čitajući radove hiršćanskog oca Atenagorasa, osoba ne sreće reč Isus i samim tim autor nije upoznat sa imenom spasioca“, tvrdi on.

Paulković čak tvrdi i da je Markovo jevanđelje u Bibliji, koje sadrži priču o Hristovom vaskrsnuću, vremenom izmenjeno.

„Originalna knjižica sa ovim imenom završavala se na 16:8, a tek kasnije je dodata priča o vaskrsnuću“, tvrdi on.

Paulkovićevo viđenje će sasvim sigurno biti predmet žustrih rasprava, s obzirom na to da mnogi učenjaci ne prihvataju ideju da Isus nikada nije živeo.

Najveći broj stručnjaka slaže se da je Isus bio jevrejski propovednik i rabin iz Nazareta, da je rođen između 7 i 4 godine pre nove ere i da je umro između 30 i 36 godine nove ere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

277 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: