Ovo su nezamenjiva mesta na Zemlji

Naučnici su napravili listu lokacija na Zemlji koje nikada nećemo moći da zamenimo ako dozvolimo da one nestanu.

Izvor: Businessinsider

Nedelja, 08.06.2014.

17:35

Default images

U svom izveštaju naučnici navode više od 100 mesta ili regiona koji su nezamenjivi i unutar kojih se nalaze brojne biljne i životinjske vrste kojih nema nigde drugde na svetu.

Ovo su neki od najraznovrsnijih ekosistema na svetu ali su isto tako i najugroženiji i konstantno izloženi pretnjama:

Planine ravnih vrhova u Kanaima Nacionalnom parku u Venecueli predstavljaju najstarije planinske formacije na Zemljui. Kanaima je takođe dom najvišem vodopadu – Anđeoskim vodopadima koji su 15 puta viši od Nijagarinih vodopada.

Vlažne tropske šume Kvinslenda su dom za 13 vrsta sisara koji se ne mogu naći nigde drugde na planeti.

Palvan rezervat za divljač i ptice na Filipinima je dom brojnim ugroženim vrstama, ali ovu prirodnu šumu uništavaju rudarstvo i produkcija palminog ulja.

Lorenc Nacionalni park u indonežanskoj provinciji na Papui predstavlja najveće zaštićeno područje u južnoistočnoj Aziji. Proteže se kroz brojne ekosisteme, od glečera do šuma mangrova pa sve do ravničarskihšuma.

Siera Nevada de Santa marta, predstavlja planinsko utočište za stotine vrsta u Kolumbiji. U ovom regionu može se naći više od 600 ptičijih vrsta, samo ovde i nigde drugde na svetu. Tu su i brojni reptili čije stanište je vezano za ovaj deo sveta. Međutim, ovom prirodnom rezervatu preti opasnost od ilegalnog uzgajanja droge i ljudske populacije koja je u porastu.

Ostrva Galapagos u blizini Ekvadora smatraju se najraznovrsnijim podvodnim ekosistemom na svetu. Tu žive životinje koje ne možemo videti bilo gde drugde poput džinovskih kornjača koje su ovde evoluirale poslednjih 4 miliona godina. Danas ostrvima prete invazije drugih invazivnih vrsta kao što su svinje, pacovi i mravi.

Zapadni Hats koji se prostire od Mumaija do INdije predstavlja dom za 300 ugroženih vrsta. Najveća populacija azijskih slonova može se naći upravo ovde kao i 10 odsto celokupne populacije tigrova.

Ove guste šume nalaze se u opasnosti od preterane seče drva, izgradnje puteva i krčenja zemljišta zbog širenja poljoprivrede.

Acinana kišna šuma na Madagaskaru predstavlja važno stanište za barem 25 vrsta lemura, uključujući i izuzetno ugroženu vrstu sifaka.

Između Meksika i Kalifornije nalazi se region poznat kao Ostrva i zaštićena područja kalifornijskog zaliva. Žak Kusto je zaliv opisao kao „akvarijum sveta“, ali njemu sada prete klimatske promene, komercijalni ribolov i zagađenje.

Ovaj zaliv je takođe važno mesto za parenje plavih kitova, najvećih životinja na svetu.

La Amistad-Talamanca visoravni, o kojima se brinu Kostarika i Panama,su najveći prirodni rezervat u Centralnoj Americi. Najveći deo ovog područja prekrivaju kišne šume, a region sadrži najmanje 90 odsto biljih vrsta Kostarike.

Foto: Image courtesy of prozac1 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: