Da li ateisti potajno veruju u Boga?

Izgleda da glave i srca ateista nisu na istoj strani kada je vera u Boga u pitanju. Ovo je rezultat nedavno objavljene studije u Finskoj koja je otkrila da ateisti postaju emotivno uzbuđeni kada izazivaju Boga da radi strašne stvari.

Izvor: Salon

Nedelja, 28.04.2013.

18:18

Default images

„Rezultati pokazuju da su stavovi ateista prema Bogu ambivalentni u smislu da njihova eksplicitna verovanja dolaze u sukob sa njihovom afektivnom reakcijom“, zaključak je tima sa Univerziteta u Helsinkiju koji je predvodila Marjana Lindeman.

Oni su sproveli dva eksperimenta. Prvi je uključivao 17 Finaca koji su iskazivali snažnu veru ili nevericu u Boga. Oni su imali zadatak da naglas pročitaju niz izjava dok su naučnici dobijali informacije o reakciji njihovog tela uz pomoć elektroda.

Neke od izjava bile su direktno izazivanje boga („Izazivam te da udaviš moje roditelje“), neke su bile podjednako uznemirujuće, ali nisu uključivale Boga (U redu je šutirati male kuce u lice“), dok su postojale neutralne izjave.

Nivo uzbuđenja kod vernika i nevernika pratio je istu šemu: Više uzbuđenje za izazivanje Boga i neprijatne izjave i niže uzbuđenje kada su u pitanju bile neutralne izjave.

U poređenju sa ateistima, vernici su se osećali znatno neprijatnije kada su izazivali Boga, ali sakupljeni podaci pokazali su da su obe grupe doživljavale identične reakcije. To znači da su ateisti bili znatno uznemireniji prilikom izazivanja Boga nego što bi to želeli da budu.

Međutim, naučnici su pretpostavili da uzbuđenje nije bilo direktno povezano sa Bogom već sa uznemirujućim stvarima u izjavi, tako da su smislili drugi test koji je trebalo da testira tu hipotezu.

U drugom testu učestvovalo je 19 Finaca ateista i u pitanju je bila proširena verzija prvog eksperimenta. U drugom testu dodato je 10 novih izjava koje su bile varijacije na izazove Bogu ali bez nadprirodnih sila. Pored izgovaranja: „Izazivam Boga da okrene sve moje prijatelje protiv mene“, učesnici su čitali „Voleo bih da se svi moji prijatelji okrenu protiv mene“.

Ateisti su prilikom čitanja prve izjave pokazali znatno veću uzbuđenost nego kada nisu spominjali Boga. Istraživači smatraju da se eksplicitni stavovi ateista razlikuju od implicitnih reakcija koje postoje van naše svesti.

Još jedna od mogućnosti za uzbuđenje bila je činjenica da su ateisti bili uznemireni zbog prijatelja koji možda veruju u Boga, napominju naučnici i dodaju da ovakva reakcija može biti eho prethodnog verovanja i da je čak i ateistima teško da iz uma izbrišu ideju o postojanju Boga.. Foto: Image courtesy of smarnad / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: