Tesla (ne) može biti svetac

Povodom pisanja pojedinih medija da je Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila Sinodu SPC i patrijarhu srpskom Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca, verski analitičar Živica Tucić je rekao da ne vidi uslove za kanonizaciju poznatog naučnika koji nije, kako je istakao, doprineo samo Srbima, već čitavom čovečanstvu, ali da se time ne umanjuje značaj Tesle.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.07.2012.

13:39

Default images

Da bi neka ličnost bila kanonizovana, odnosno proglašena za sveca ne postoje pravila i žurba, ali je potrebno da bude ispunjen jedan od mogućih uslova - mučenička smrt, kult u narodu, javljanje čudom ili da su netruležne mošti.

"Ono što je u istoriji Crkve neki preduslov da bi se neko kanonizovao, to ovde nije prisutno. Naravno, svako može predložiti, ali uobičajeno je da se stvori kult u narodu da je neko svetitelj", rekao je Tucić Tanjugu i objasnio da je na Crkvi da za 20, 30 godina proceni da li je taj kult dovoljno učvršćen i da li zaista postoji.

"Svetitelji su bili većinom monasi, monahinje, episkopi, ali ima i civila, vernika, građana, odnosno ljudi koji su vodili hrišćanski život", rekao je Tucić i dodao da je Tesla vodio naučni život i ima ogromne zasluge, ali da sa teološke strane nema uslova da bude kanonizovan.

"Za proglašenje nekog svetim ne postoje pravila i žurba, ali treba da je neko vodio svet, čist i čestit, uzoran život", rekao je Tucić, dodajući da u srpskom "svetačniku" ima oko 100 imena.
Sv. Sava (Kraljeva crkva, Studenica)
Sveti arhijerejski Sabor SPC na osnovu predloga iz neke eparhije proglašava određene kandidate za svece, pa je tako na poslednjem zasedanju u maju ove godine doneo odluku da u diptih svetih pravoslavne Crkve unesu dvojicu sveštenomučenika i 40 đaka Momišićkih postradalih od Turaka 1688. godine.

Ukazujući da ne postoji pravilo kada se kanonizacija može obaviti, on je istakao da se retko dešava da se neko proglasi svetim ubrzo posle smrti, već da se obično to desi tek posle nekoliko decenija ili čak vekova.

"Crkva ne žuri, potrebni su određeni preduslovi, među kojima su važnija dva - isceljenje bolnih koji su mu se molili ili da su zemni ostaci, mošti, ostali neraspadnuti", objasnio je Tucić.

Prema njegovim rečima, ako je "kandidat" umro mirno, postaje prepodoban ili pravedan, a ako je postradao mučenički za veru, onda se proglašava svetim mučenikom.

Tucić je napomenuo da je uvek bilo pritisaka na Crkvu od pojedinih vernika, grupa, eparhija ili čak vlasti da nekoga pribroji svetiteljima i kada nema dovoljno dokazanih elemenata za kanonizaciju.

"Nekima je neko svet iako ga Crkva nije takvim proglasila i uvrstila u kalendar", istakao je Tucić i dodao da Crkvi nije lako da se tome suprostavi, kao i da među svetima ima dece, muškaraca i žena, vladara, vojnika, monaha, episkopa.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je sredinom jula da je u poslednjih 15 godina kanonizovala 1.700 svetitelja, novomučenika i ispovednika, a samo je na saboru 2000. zboru ruskih svetitelja priključeno 1.097 imena.

Rimokatolička crkva je tek od 10. veka centralizovala kanonizacije, a 1588. osnovala ustanovu za to koja 1969. postaje kongregacija.
Broj novih lokalnih svetitelja (blaženih) i opštih se uvećavao, pa je tako samo prethodni papa kanonizovao 1.750 osoba, a postupak za hiljadu i po je u toku.

Papa Benedikt Šesnaesti dopustio je dovršenje postupaka koji su bili u poodmakloj fazi, ali ne želi da nastavi tu praksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: