Da li je biseksualnost stvarna?

Za neke ljude privlačnost nije ograničena samo na jedan pol, a najnovija studija naučnika sa Nortvestern univerziteta ponudila je dokaze da neke od muškaraca koji su se izjasnili kao biseksualci zaista uzbuđuju oba pola.

Izvor: B92

Petak, 26.08.2011.

19:16

Default images

Otkriće nije nimalo iznenadilo biseksualce koji su oduvek tvrdili da privlačnost nije ograničena samo na jedan pol. Ipak, pitanje biseksualnosti oduvek je stvaralo podelu među naučnicima.

Neki i dalje smatraju da su biseksualci zapravo homoseksualci koji se i dalje skrivaju.

Naučnici su u svrhu studije ispitanike pronalazili putem online sajtova rezervisanih za ove osobe. Takođe su zahtevali od njih seksualno iskustvo sa najmanje po 2 osobe oba pola i ljubavnu vezu od najmanje 3 meseca, makar sa po jednom osobom od oba pola.

Muškarci su gledali snimke istopolnog seksa i žena i muškaraca dok su senzori merili njihove erektilne reakcije. Biseksualci su reagovali i na muške i na ženske snimke, dok sa homoseksualcima to nije bio slučaj.

Druga studija, objavljena nešto ranije, pristupila je ovom pitanju iz drugog ugla. Kao i u prethodnom slučaju, istraživači su ispitanicima pokazivali erotske snimke dva muškarca i dve žene i takođe merili njihovo genitalno uzbuđenje.

Međutim, ubacili su i scene na kojima jedan muškarac ima odnose i sa ženama i sa muškarcima. Pokazalo se da upravo ovi snimci mnogo više uzbuđuju biseksualce od heterosekualaca ili gej muškaraca.

Ove dve studije kada se udruže predstavljaju značajan korak ka razumevanju da bisekusualne muškarce zaista uzbuđuju specifične stvari. To daje naučnu potporu tvrdnjama da biseksualnost zaista postoji.

Džim Larsen (53), predstavnik Biseksualnog organizacijskog projekta iz Minesote, smatra da ovo otkriće može pomoći biseksualcima da prihvate sebe.

“Samo je potvrđeno ono što je naša zajednica već znala. Bilo je veoma uvredljivo uopšte sumnjati u nečije seksualno opredeljenje na taj način”, dodao je Larsen.

Ipak, naučnici skreću pažnju da je interpretiranje rezultata o seksualnom uzbuđenju dosta komplikovano, jer genitalna reakcija na predstave u laboratoriji ne može da se poredi sa pravom ljudskom interakcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: