Gej brakovi – gorka ili slatka pobeda?

Urednik magazina Time, Haurad Čuan-Eoan, o Zakonu o legalnosti gej brakova u Njujorku iznosi svoje stavove ali i probleme koje vidi kao posledicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2011.

20:30

Default images

Nakon što je zaprosio nekoliko muškaraca koji su se svi smejali, zaputio se u Čelzi, kako ga naziva – gej enklavu Njujorka i posmatrao je proslavu. Palo mu je na pamet da će ovo otvoriti sasvim nove kategorije podele ljudi, i da će gejevi postati samo komšiluk, bez ikakvih posebnih etiketa.

Naravno, to se neće desiti uskoro. Pored toga što će da se čeka na to, poteže se pitanje koje je veoma bitno i za Njujork, to je pitanje religije. Crkvene institucije su izuzete iz novog Zakona o legalnosti gej brakova, i to je bio ključ koji je omogućio da predlog uopšte prođe.

(Saznajte više o iščekivanju gej brakova u Njujorku.)

U vezi sa tim, brak neće biti brak ako nije pred Bogom. Zašto u nečiju čast peva hor i zvona zvone, ali ne za ovu populaciju. Naravno, postoje i one institucije koje dozvoljavaju ove brakove, ali važnije institucije uglavnom ne prihvataju mogućnost gej i lezbijskih brakova.

U svom tekstu napominje da je veliki hrišćanin i da ga jako boli to što mu crkva daje utehu i snagu ali mu neće dozvoliti da se venča među njenim zidovima. Da, on je homoseksualac. Mnogi crkvenjaci će biti radi da kroz prste gledaju na veze sve dok ne dođe trenutak da ih priznaju i ozvaniče. Čak i sada, on smatra da Njujork nije spreman za ovakav poduhvat.

(Da li je Srbija spremna za gej brakove?)

Niko, pa ni država, ne može naterati crkvu da prizna gej brak, čak i oni sami znaju da bi to bilo pogrešno. Do tada, on planira da maršira u paradama i peva, ipak srećan što se našao u Njujorku a ne u nekoj državi koja o ovome ne želi ni da raspravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: