Kako deca zovu svoje gej roditelje?

Da li je odrastanje u istopolnoj porodici dodatan stres za dete, kako razlikovati mamu od tate, da li je ovo samo jedan od brojnijih problema sa kojima se deca tokom svog odrastanja u gej porodici suočavaju?

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

15:30

Default images

Jedan od najpoznatijih gej parova današnjice koji čine Elton Džon i Dejvid Furniš, izjavio je da njihovo usvojeno dete ima različita imena sa kojima ih oslovljava – tata i papa, što je znatno jednostavnija definicija od recimo one spomenute u filmu „The Kids are Alright“, gde lezbijski par (u tumačenju Anet Bening i Džulijen Mur) traži od svoje dece da oba roditelja oslovljavaju sa mama.

Način na koji deca oslovljavaju svoje gej roditelje odnedavno je postao prilično važna tema. Iako lezbejski parovi imaju mnogo veće šanse da imaju decu, da li iz prethodnog braka, ili putem veštačke oplodnje, gej tate su i dalje retkost.

Gej bračne i vanbračne veze, iako su u porastu, nemaju dugu tradiciju poput heteroseksualnih koje su imale stotine godina da jasno definišu odnose unutar porodice i način na koji će dete oslovljavati svoje roditelje.

Većina homoseksualnih parova uči svoju decu da ih zovu po imenu a ne po funkciji koju unutar veze obavljaju. Iako je moguće vaspitati decu da se koriste standardnim i opšteprihvaćenim nazivima, većina gej parova se odlučuje na imena, pošto brojni slatkorečivi nazivi vremenom postaju pomalo apsurdni, pogotovo kada dete dođe u ozbiljnije godine.

Sudeći po novopečenim gej parovima, načešći nazivi koji se koriste su mama i mamice, kao i tata i tatice.

Ovo za većinu osoba koja sve posmatraju sa distance može predstavljati samo jednu veliku nepremostivu prepreku u odrastanju dece u istopolnim porodicama. Mnogi smatraju da je to samo početak dugog niza problema sa kojima će se dete tokom svog odrastanja suočiti, prvo u školi a potom i na svim ostalim životnim poljima. Ali da li je zaista tako?

Deca koja odrastaju među homoseksualnim parovima nemaju problem sa samopoštovanjem, shvatanjem svog pola, niti imaju više emotivnih problema u odnosu na decu koja rastu u heteroseksualnim porodicama.

U Sjedinjenim Američkim Državama, između jednog ili šest miliona dece odgaja se u gej ili lezbejskim zajednicama. U pitanju su deca koja su usvojena ili je po sredi veštačka oplodnja. ,,Većina istraživanja je pokazala iste rezultate. Vaspitanje u homoseksualnim se ne razlikuje od vaspitanja u heteroseksualnim porodicama. Čak se može reći da su deca iz homoseksualnih porodica u nekom smislu u prednosti’’ , priča Elen S. Perin, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultet u Bostonu.

Rezultati istraživanja

Istraživači su pokušali da dođu do bitnih odrednica na osnovu 15 eksperimenata gde je učestvovalo oko pet stotina dece. Sva ova istraživanja imala su za cilj da otkriju da li deca iz homoseksualnih porodica zaista imaju osećaj srama, kako se nose sa socijalnom izolacijom i zadirkivanjem. Pitanja su se odnosila i na njihov doživljaj samopoštovanja i seksualne orijentacije, kao i njihovog odnosa prema ulozi suprotnog pola.

U ispitivanju koje je trajalo u periodu između 1981. i 1994. godine učestvovalo je 260 dece koju su odgajali lezbejski parovi. Vodilo se računa da budu u pitanju parovi koji više ne žive zajedno. Rezultati su pokazali da nema razlike u inteligenciji, ponašanju, shvatanju odnosa sa vršnjacima, niti se naziru bilo kakvi psihički poremećaji.

“Neka istraživanja pokazala su da deca nakon razvoda heteroseksualnih roditelja imaju više problema. Ustanovljeno je da imaju problema sa disciplinom, samopoštovajem i socijalnom adaptacijom kako u školi tako i kod kuće”, navodi Elen S. Perin.

Ipak, jedno istraživanje gde je učestvovalo 37 dece razvedenih majki, bilo da su u pitanju lezbejke ili žene heteroseksualne orijentacije, pokazalo je da nema razlike u ponašanju, shvatanju razlike polova, niti u ponašanju prema vršnjacima.

Druga dva istraživanja, gde je učestvovalo više od stotinu parova, pokazala su da homoseksualni parovi imaju veću podršku svoje porodice i prijatelja, te da je podela kućnih poslova jednaka. “Lezbejski parovi podelu zaduženja u kući vrše vrlo pravično. Zato su njihova deca maje agresivna, pažljivija prema vršnjacima i tolerantnija na promene”, objašnjava Perin.

Emotivne teme

Rajona Malona, odgajale su dve mame, ali je ipak održao kontakt sa svojim ocem. Iako u početku nije imao problem sa shvatanjem svoje porodice, vremenom je počeo da se oseća veoma usamljeno. Problem je bio što su druženja u njihovoj kući bila svedena homoseksualne parove. Još jedan problem bio je to što su se njegove majke ponašale previše zaštitnički jer je okolina upirala prstom u njih.

Budući da su sva ova istraživanja rađena samo na osnovu doživljaja samog istraživača, savetuje se da se da naredna posmatranja budu više odmerena. Neophodno je da pedijatri shvate da postoje različita odstupanja u porodicama, jedino tako mogu dati adekvatan savet pri odgajanju dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: