Zelena savest

Već ste sigurno počeli da vodite računa o svojoj okolini. Novine odlažete pored kontejnera, staklene flaše vraćate u prodavnice. Ali, možda vam je teško da sagledate šta bi mogao da bude vaš sledeći korak. Ne morate odmah da instalirate bojler na sunčevu energiju ili da se pridružite organizaciji Green Peace. Činite samo onoliko koliko možete u okviru svoje svakodnevice.

Piše: Danka Krstić
Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

08:00

Default images

Kada bismo svi pravili male korake, bilo bi sasvim dovoljno. Opet, spasavanje planete možete da posmatrate i iz drugog ugla. Koraci koje ćete preduzeti smanjuju i vaš trošak. Kako god okrenete, s našim savetima profitirate:

Vozite se autobusom

Ostavite automobil u garaži barem dva puta nedeljno i na posao krenite javnim prevozom. Na taj način smanjićete svoj negativni uticaj na planetu. Ako još pri tom autobus koristi biodizel, možete sami sebi da čestitate na ekološkom aktivizmu! A ako ne možete da odustanete od automobila, pridružite se ekološkim društvima u sađenju novih stabala kako biste pomogli stabilizaciji klime, sprečili eroziju zemljišta i poboljšali kvalitet vazduha.

Birajte razgradljive materijale

Kad god birate neki proizvod za domaćinstvo, na etiketi potražite oznaku da je materijal razgradljiv u prirodi. To, zapravo, znači da svi sastojci proizvoda mogu da se razgrađuju na sastojke koji se i inače nalaze u prirodi, bez opterećivanja deponija ili nepoželjnih ostataka u zemljištu. Kad je ambalaža u pitanju, plastiku zaobiđite u širokom krugu i birajte proizvode u papirnom ili kartonskom omotu, koji će se znatno brže razgraditi.
Dixie Chicks i Pearl Jam

Živeli osvešćeni bendovi! Ovi, navedeni u naslovu, vode računa o tome koliko izduvnih gasova ispuštaju u atmosferu tokom svojih putovanja i deo prihoda daju kao donacije ekološkim akcijama. Bend Dixie Chicks deo zarade sa poslednje turneje po Severnoj Americi dao je za zaštitu šuma na Madagaskaru.

Isključite svetla i aparate

Bivši američki potpredsednik i autor proslavljenog dokumentarnog filma „Neprijatna istina“ Al Gore (Al Gor) jedan je od najuticajnijih boraca za zaštitu životne okoline. Njegov je glavni savet poput onog koji je svako od nas čuo od svoje majke: prođite po kući nekoliko puta na dan i pogasite sva svetla koja vam nisu potrebna. To je najbolji i najjednostavniji način da sačuvate energiju.

Naime, dve trećine ukupne potrošnje struje u stambenim četvrtima odlazi upravo na rasvetu i napajanje kućnih aparata. Pored toga, isključenje aparata iz struje kad ga ne koristite (umesto isključenja na principu „stand-by“) može da smanji vaš račun za električnu energiju za 26 procenata na godišnjem nivou.

Obucite konoplju

Ne mislimo da treba da se vratite u hipi dane. Ovaj put tu biljku iskoristite spolja. Da li ste znali da konoplja daje više papira nego drvo i da se od nje proizvodi sve i svašta, od posteljine do majica? Papir od konoplje može da se reciklira više puta za razliku od onog koji je napravljen od drveta.
Auto u leru

Čekate decu da izađu iz škole ili ste u dugom redu na benzinskoj pumpi, a motor vam i dalje radi? Isključite ga i time smanjite emisiju ugljen-dioksida. Statistike govore da, dok čekaju decu, roditelji auto ostavljaju na leru od dva do dvadeset minuta, razbacujući se tako benzinom i istovremeno zagađujući vazduh. Da ne govorimo o tome koliko novca tada bacaju u vetar.

Kupite reciklirani papir

Verovali ili ne, reciklirani toaletni papir može da promeni svet. Amerikanci procenjuju da bi, kada bi svako domaćinstvo kupilo samo jedan paket takvog papira, njihovo stanovništvo eliminisalo tri tone hlora, sačuvalo gotovo sto miliona litara vode i sprečilo rušenje 988.000 stabala. Nas nema kao Amerikanaca, ali svaki korak u očuvanju naših reka i šuma više je nego dobrodošao.

Uzmite platnenu kesu

Još smo u osnovnoj školi čuli da je plastičnoj kesi potrebno i do 1.000 godina da se razgradi, a naučnici su ustanovili još jedan proces. Plastika se razlaže na sve manje i manje delove, sve do najsitnijih polimera koji se ne vide golim okom i koji se više ne mogu ukloniti iz prirode. Oni tako postaju deo prehrambenog lanca. Njima su natopljene plaže i mora, što znatno utiče na ekološki sistem. Podaci Britanskog društva za zaštitu mora upozoravaju da više miliona morskih ptica i više od sto hiljada sisara ugine svake godine zbog gutanja plastičnih ostataka. Osim toga, plastične vrećice često imaju natpise koji su od toksičnog kadmijuma. Ima li boljeg razloga da zaboravimo na njih? Iako su papirnate kese bolje rešenje, treba da se setimo koliko je stabala posečeno da bi se one napravile. Zato se vratimo stilu svojih mama i baka: nabavimo platnene vrećice. Možete i sami da ih sašijete ili kupite.
Novi frižider

Frižideri su „najgladniji“ kućni aparati kad je struja u pitanju. Najveći su potrošači oni koji su kupljeni pre 90-ih godina, kada štedljiva tehnologija nije postojala. Zato zamenite svoj antikvitetni primerak novim. Mogli biste da uštedite i do 6.000 dinara za godinu dana.

Štedljive sijalice

Njihovo puno ime je kompaktne fluorescentne sijalice, a njihova prednost je u tome što njihova potrošnja električne energije iznosi samo petinu potrošnje obične sijalice. Osim toga, one su i do osam puta trajnije. Sve u svemu, njima čuvate prirodnu okolinu i štedite novac.

Tuš umesto kade

Računica je dobro poznata. Za tuširanje nam je potrebno upola manje vode nego za kupku. Ako pri tom zavrnemo slavinu dok se sapunjamo, šamponiramo ili čekamo da prođe delovanje regeneratora za kosu, uštedećemo oko 200 litara vode za nedelju dana. Ako povrh svega ugradimo i vazdušnu glavu tuša (uz vodu, kroz rupice prolazi i vazduh) koja smanjuje potrošnju vode napola, svoj dom možete slobodno da smatrate ekološkom zonom.

Organska hrana

Stotine tona pesticida koji se upotrebljavaju tokom godine postale bi prošlost kada bismo svi počeli da se hranimo ekološki. Iako je takva ishrana kod nas samo u povojima, vaša potražnja može da uslovi ponudu. Osim što zagađuju zemljište i remete prirodnu ravnotežu, herbicidi, pesticidi, fungicidi i drugi „cidi“ štete ljudskom zdravlju. Birajte organski uzgajane namirnice. Na njihov plasman na tržište nisu utrošeni litri i litri benzina, nisu im potrebne hemikalije za održavanje ispravnosti, niti su ubrane zelene.
Dva ljiljana

Mirni ljiljan ili Spatifilum i zeleni ljiljan ili Hlorofit dve su kućne biljke koje će vaš život zaista učiniti zelenim. Prvi dokazano upija elektromagnetno zračenje koje proizvode naši kućni aparati, od televizora do računara. Ta biljka služi se tom energijom za svoje metaboličke procese jednako kao i suncem. Drugi, zeleni ljiljan, smanjuje kućno zagađivanje. Upija toksične hemikalije koje se oslobađaju iz proizvoda za čišćenje nameštaja i tkanina.

Krpljenje rupa

Možda vam se rupa ispod vrata ne čini velikom, a kroz prozor koji se zatvara dobro, duva samo ponekad, dok ste rupu kroz koju tek malo prokišnjava spremni da zanemarite do daljeg. Ali, da li ste znali da biste, kada biste ujedinili sve rupe u svojoj kući, imali jednu sa prečnikom od pola metra! Sad zamislite da vam je ta rupa u spavaćoj sobi, a napolju je veoma hladno.

Možete li da zamislite kolika se količina toplote gubi iz vašeg doma? Uz to što preterano trošite energiju da biste zagrejali taj hladni vazduh, opet pravite veliki udarac kućnom budžetu.

Trajni nalog

Zatražite u banci plaćanje računa trajnim nalogom. Na taj način smanjujete količinu upotrebljenog papira koji se potom opet baca.

Račune možete plaćati i preko interneta, zbog istog razloga. Korespondirajte imejlom radije nego „papirnatim“ putem jer ćete tako sačuvati drveće i smanjiti otpad.
Upotrebite dva puta

Šta? Sve što je u upotrebi u vašem domaćinstvu. Ako hranu nosite na posao, spremite je u kutije koje ćete da perete i ponovo koristite umesto u jednokratne posude koje ćete da bacite.

Na poslu držite staklenu čašu umesto da svaki put kada ste žedni uzimate novu plastičnu koju ćete kao i sve prethodne baciti.

Upotrebite kese nekoliko puta. Kupujte namirnice i domaće potrepštine u takozvanim porodičnim pakovanjima kako biste smanjili količinu ambalaže koja se brzo pretvara u otpad. Verujemo da inspiraciju možete da nađete na svakom koraku. Javite nam kako vam ide!

Napunite mašinu za sudove

Ne uključujte polupraznu mašinu za sudove. Najviše struje taj aparat troši za grejanje vode i sušenje, pa ako mašina nije puna, razbacujete se energijom, a samim tim i novcem. Ako želite da uštedite još malo i pomognete planeti, otvorite mašinu pre faze sušenja toplim vazduhom. Učinak će biti isti, samo će vam biti potrebno malo više vremena. Ako pak ne možete da čekate, osušite posuđe na staromodan način – kuhinjskom krpom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: