Škodrićeva: Lek molnopiravir dostupan od januara, Srbija nikome nije dužna i zato dobijamo prvi

Direktorka RFZO Sanja Škodrić potvrdila je da bi lek molnopiravir u Srbiju mogao stići tek u januaru, kao i da je naša država na spisku da prva dobije količine koje su već proizvedene.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

11:21

Default images
Foto:Printscreen/Prva televizija

Direktorka RFZO Sanja Škodrić je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa kompanijom MSD za najnoviji lek molnopiravir, kojim je trenutno okupirana svetska i domaća stručna javnost.

"Mi smo prvi u Evropi potpisali ugovor za prve količine ovog leka, trenutno je proizvedeno oko deset miliona, čim bude završena registracija količine leka koje su već proizvedene od ovih mi ćemo dobiti", rekla je ona za TV Prva.

Istakla je da se registracija od Američke agencije za lekove očekuje u decembru, ali je potrebno i dodatnih dve do tri nedelje da bi i EMA odobrila. "Tako da se kod nas očekuje u januaru, tad bi već imali lek", tvrdi ona.

Dodaje i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić direktno uključio i založio da Srbija među prvima dobije ovaj lek, kao i za sve količine koje će naknadno biti potrebne.

"Srbija nema nijedno dugovanje za lekove i dobru procenu neophodne količine, zato i možemo da budemo prvi", rekla je Škodrićeva.

Molnopiravir lek je u obliku tablete i primenjivaće se za sve pacijente koji su pozitivni u prvih pet dana, a kliničke studije su, kaže Škodrićeva, pokazale najmanje 50 odsto hospitalizacije nakon upotrebe ovog leka, dodaje i da su sve kliničke studije za ovaj lek završene, kao i da su rezultati odlični, ali da je vakcina svakako neophodna.

"Vakcina i lek nisu isto"

Foto:Printscreen/Prva televizija
"Zato što vakcina sprečava, a lek leči, vakcina i lek nisu isto, vakcina treba da nas dovede do kolektivnog imuniteta, a virus mutira i svaki sledeći soj je opasniji, virus se bori za opstanak, što je prirodno, a sve te mutacije dovode do smanjene efikasnosti budućih vakcina", poentirala je Škodrićeva.

Vakcine koje se proizvode se, kaže, prilagođavaju novim sojevima, ali da se zbog brzine mutacije dovodi u pitanje efikasnost vakcina, jer sa njom treba postići kolektivni imunitet.

Ovaj lek košta 400 dolara, a država u potpunosti pokriva troškove, jer je ovaj lek, kaže Škodrićeva, veoma neophodan pacijentima u ranoj fazi bolesti zbog sprečavanja težeg oblika virusa.

"Vakcinacijom sprečavamo smrtnost i tešku fazu bolesti, hajde konačno da ne budemo sebični i oslobodimo te bolnice i za ove pacijente koji su vakcinisani i za ove pacijente koji traže redovne preglede, i dijagnostiku, mislim da su ti pacijenti zaboravljeni", rekla je ona.

Kapaciteti su, kaže, zauzeti, a da se po kovid ambulantama čeka i po 9 sati, pa je postavila pitanje: "Gde je tu mesto redovnim pacjientima?"

"Mi imamo sve od lekova"

"Mi imamo svega, od najskupljih lekova, ali da vas podsetim da pre nekoliko godina nismo imali ni ugradni materijal, čekalo se po bolnicama da stigne ugradni materijal, čekao se lek. Sada je obrnuta situacija, mi sve imamo, čak i najskupljih lekova, ali pacijenti su onemogućeni da prime te terapije zbog zauzetosti kovid pacijenata", istakla je Škodrićeva.

"Kovid pacijenti su sebični, zašto ne razmišljaju o sebi, ako već ne razmišljaju o drugima. Postkovid komplikacije su teže, ljudi imaju posledice od 3-6 meseci, imaju ozbiljne kardiovaskularne posledice", rekla je ona.

Direktorka RFZO ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove i najnovije terapijske opcije među prvima, od početka korone.

"Srbija je već obezbedila jedan od najefikasnijih lekova iz neutrališuće grupe. Ovaj lek se daje kod osoba koje su pozitivne ,a imaju faktore rizika i ovi lekovi sprečavaju hospitalizaciju na vreme", tvrdi Škodrićeva.

Ovaj lek se, kaže ona, daje ambulantno ne u bolnici, samo jedanput u obliku infuzije i nakon toga se pacijenti puštaju kući.

Opširnije u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: