EMA procenjuje upotrebu fajzera za uzrast od pet do 11 godina

Evropski regulator rekao je da procenjuje upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Biontek protiv kovida 19 kod dece od pet godina.

Zdravlje

Izvor: N1

Utorak, 19.10.2021.

08:10

EMA procenjuje upotrebu fajzera za uzrast od pet do 11 godina
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da će analizirati podatke, uključujući i rezultate iz studije koja je u toku, za vakcinu koje se distribuira pod nazivom "comirnaty". Ono je već odobreno za decu stariju od 12 godina u SAD i EU.

"Korona je ruski rulet" – zašto je ipak potrebna treća doza fajzera?

Vakcina u dve doze, koje se zasniva na novoj mRNA tehnologiji, proizvodi snažan imunološki odgovor kod dece od pet do 11 godina, pokazalo je kliničko ispitivanje na 2.268 učesnika, objavila je kompanija prošlog meseca.

Uz vakcinaciju dece, regulator i proizvođači vakcina razmatraju dodatne doze za osetljive grupe, i naglašavaju potrebu jačanja proizvodnje i širenja pristupa vakcini na što je više ljudi moguće.

Dr Milovanović: Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona

EMA je takođe objavila da je odobrila dva nova proizvodna mesta u italijanskim gradovima Monci i Ananjiju.

Ta dva mesta će proizvesti do 85 miliona dodatnih doza za EU 2021. rekao je regulator. Fajzer i Biontek su najveći snadbevači Evropske unije vakcinom protiv kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: