Naučnici ispituju uticaj lekova protiv bolova na razvoj fetusa

Međunarodna grupa od 13 naučnika objavila je saopštenje u kom se poziva zdravstvena zajednica da pažljivo razmotri upotrebu acetaminofena (APAP), poznatijeg kao paracetamol, tokom trudnoće sve dok se lekovi protiv bolova ne ispitaju na mogući uticaj na razvoj fetusa u materici.

Zdravlje

Izvor: Nedeljnik

Subota, 25.09.2021.

14:52

Default images
Foto:EPA/ZOLTAN BALOGH

Prema saopštenju objavljenom u časopisu "Nature Reviews Endocrinology", sve veći broj istraživanja pokazuje da bi "prenatalna izloženost parecetamola mogla da promeni fetalni razvoj, što bi moglo da poveća rizik od nekih neurorazvojnih, reproduktivnih i urogenitalnih poremećaja".

Saopštenje nije zdravstveno uputstvo, već poziva zdravstvene radnike i regulatore da preduzmu mere, prenosi CNN.

"Autori ne preporučuju ništa više od onoga što su već uradili ginekolozi-akušeri kada su prepisivali parecetamol za određeno kliničko stanje", rekao je dr Kristofer Zahn sa "American College of Obstetricians and Gynecologists", koji nije učestvovao u izjavi.

"Međutim, kao i uvek, sve lekove koji se uzimaju tokom trudnoće trebalo bi koristiti samo po potrebi, umereno, i nakon konsultacije trudnice sa svojim lekarom", dodao je on.

Medicinska indikacija

Foto:EPA/ SASCHA STEINBACH
Potpisan od strane 91 naučnika iz Australije, Brazila, Kanade, Evrope, Izraela, Škotske, Velike Britanije i SAD, ova izjava je i upozorenje trudnicama da se "odreknu upotrebe" ovog leka tokom trudnoće „osim ako za njegovu upotrebu postoji medicinska indikacija".

Čak i nakon dobijanja odobrenja od lekara, navodi se u saopštenju, žene bi trebalo da „smanje izloženost upotrebom najniže efikasne doze u najkraćem mogućem vremenskom periodu“.

"Postoje dobri medicinski razlozi da trudnice koriste paracetamol, nakon konsultacija sa lekarima ili farmaceutima, a to je temperatura i jak bol", rekao je Dejvid Kristensen, vanredni profesor ćelijske biologije i fiziologije na Univerzitetu u Kopenhagenu, jedan od 13 koautora izjave.

Visoka temperatura je poznat rizik za više fetalnih poremećaja, "uključujući i kardiovaskularne poremećaje kasnije u životu", navodi se u saopštenju.

Međutim, studije pokazuju da samo trećina trudnica koristi ovaj lek za visoku temperaturu, dodaje se u saopštenju. Umesto toga, "glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima i infekcije" bili su najčešći razlozi za njegovu upotrebu.

"Podaci ukazuju na to da više od 50 odsto žena širom sveta koristi paracetamol tokom trudnoće", rekao je Kristensen i dodao:

"Mnoge od ovih žena ne smatraju paracetamol pravim lekom koji može da ima potencijalne nuspojave".

Cilj je, kako kaže profesor, da "pokušamo da dođemo do onih žena koje ga ne smatraju pravim lekom i podstaknemo ih da razmisle o njegovoj upotrebi".

Potrebno još istraživanja

Prema izjavi, postoje mnoga područja koja zahtevaju dalje proučavanje, zbog čega grupa poziva na ogroman istraživački napor, istovremeno upozoravajući trudnice da ne koriste paracetamol bez lekarskog nadzora.

"Idealna studija na ljudima nije urađena", rekla je Šana Svon, profesorka javnog zdravlja, dodajući da su potrebne objektivnije mere kada je tokom trudnoće i koliko dugo, beba izložena ovom leku.

"I onda moramo da pratimo ovu decu, i da posmatramo, ne samo njihov opšti razvoj pri rođenju i do prve godine života, već i kakav je njihov neurorazvoj bio tokom vremena. Onda ćemo moći da razjasnimo mnogo toga", dodala je Svon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: