"Antitela ne znače apsolutnu zaštitu od virusa"

Imunolog Srđa Janković navodi da antitela ne znače apsolutnu zaštitu i da oni koji ih imaju mogu da se zaraze, prenose mediji.

Zdravlje

Izvor: RTS

Četvrtak, 16.09.2021.

10:09

Foto: Printskrin/TV Prva

"Na pojedinačnom nivou ne znači da svako sa antitelima je apsolutno zaštićen, nisu sva antitela zaštitna i neće nas uvek sprečiti da se inficiramo. Ali i obrnuto - kome su ispod praga zaštite, ipak može da poseduje ćelijski imunski odgovor u slučaju da ga napadne virus. Antitela su dobra epidemiolozima za praćenje situacije, imunolozima takođe, ne savetujem da bilo ko radi antitela redovno i da se prema tome ponaša, to može da izneveri, to nije dobar faktor. Najbolje je pridržavati se mera, nositi masku i da se ponašamo razborito u pogledu izbegavanja rizika", ističe Janković.

Govoreći o velikoj broju mladih koji su zaraženi Janković kaže da je tu primetan efekat ledenog brega – kad ima mnogo novih slučajeva, ima i dosta zaraženih u svim uzrasnim kategorijama.

"Među decom je najmanje teška klinička slika, ali se i to dešava, moguće su komplikacije kovida, naročito sistemski zapaljenski sindrom, koji se javlja nakon preležane bolesti kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, što ne može da se zna, zato je dobro i da deca budu vakcinisana", preporučio je Janković.

Dr Predrag Kon: "Vakcina štiti i trudnicu i bebu" VIDEO

Govoreći o vakcinaciji trudnica, one se ne vakcinišu u prvom trimestru iz predostrožnosti dok se ne formiraju svi organi bebe. Janković dodaje da se i inače neke intervencije ne rade u prva tri meseca.

"Nikakav štetni efekat ni po majku ni po plod nema vakcina. Sve vakcine koje ne spadaju u žive, a nijedna protiv kovida to nije, davale su se trudnicama i ranije, bezbedne su. Mnogo je bezbednije vakcinisati trudnu ženu nego rizikovati da dobije kovid", ističe imunolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: