Otkrivena nova metoda lečenja obolelih od koronavirusa

Do početka juna, svega tri naučne grupe objavile su rezultate uspešnog lečenja bolesnika s teškom kliničkom slikom, uzrokovane kovidom 19, pomoću mehanizma matičnih ćelija.

Zdravlje

Izvor: Veèernji.hr

Sreda, 18.08.2021.

09:11

Default images
Foto: Shutterstock/santypan

Među njima je i tim izraelskih naučnika iz "Bonus BioGroup", naučnici iz američke kompanije "Sorrento Therapeutics", kao i tim hrvatskih naučnika i doktora predvođenih prof. dr sc. Draganom Primorcem iz Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Prof. Primorac je tada u kolaboraciji sa saradnicima iz Hrvatske, naučnicima iz slovenske biotehnološke kompanije "Educell i Biobanka", objavio izveštaj slučaja (Case report) uspešnog eksperimentalnog lečenja pacijenta s teškim oblikom kovida 19 i razvijenim akutnim respiratornim "distres sindromom" (ARDS). Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Croatian Medical Journal" (CMJ).

Eksperimentalno lečenje sprovedeno je u Kliničkom bolničkom centru Split, postupkom transplantacije alogenih (od imunološko neistovetnog donora) mezenhimalnih matičnih ćelija izdvojenih iz koštane srži zdravog donora.

S toga je vest, koju je objavio "The Jerusalem Post", da je izraelsko Ministarstvo zdravlja odobrilo proširenje inovativnog oblika lečenja aktivnim mezenhimalnim matičnim ćelijama izdvojenih iz masnog tkiva, obolelih s teškom kliničkom slikom kovid 19, izuzetno snažno odjeknula u naučnim krugovima.

Nova metoda lečenja protiv koronavirusa pokazala je da je petnaest od sedamnaest pacijenta s teškim oblikom korone otpušteno s lečenja dan nakon što su primili zadnju dozu terapije.

Rezultati su pokazali značajnu redukciju (za 40%) upalnih procesa u plućima i to u periodu prvih pet dana nakon završetka terapije.

Uz to, primećeno je da je kod pacijenata i zasićenje kiseonika povišeno za 95 odsto te da se funkcija pluća vratila na normalnu funkciju i to mesec dana nakon lečenja.

Sledeća faza kliničkog istraživanja ove metode uključiće minimalno 50 obolelih. U kliničkoj praksi, najčešći način aplikacije mezenhimalnih matičnih ćelija je lokalan.

Na primer, u zglob kolena pacijenta s osteoartritisom i tu uglavnom doktori koriste one ćelije koje su sastavni deo mikro fragmenta masnog tkiva.

Drugi način aplikacije mezenhimalnih matičnih ćelija koje dobijamo iz koštane srži je sistemski, odnosno preko venskog ili arterijskog puta koji doktori koriste u lečenju pacijenta s teškom kliničkom slikom kovida 19.

Intra-artikularna primena autolognog mikro fragmenta masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne matične ćelije, ali i niz drugih ćelija kod pacijenata s osteoartritisom za posledicu ima statistički značajno poboljšanje kliničke slike pacijenata u odnosu na početne rezultate, odnosno, kada su hospitalizovani zbog korone.

Dosadašnje kliničke studije, pokazuju da ovakav oblik terapije dovodi do povećanja nivoa glikozaminoglikana, ključnih molekula hijaline hrskavice, što posledično prati smanjenje bola i poboljšanje pokretljivosti posmatranih pacijenata.

Što su zapravo mezenhimalne matične ćelije?

Mezenhimalne matične ćelije, koje neki zovu mezenhimalne stromalne ćelije ili odnedavno "medicinal signaling cells" pripadaju grupi pluripotentnih matičnih ćelija.

One se u laboratorijskim uslovima mogu diferencirati u mnoštvo različitih ćelija mezenhimalnog porekla poput ćelija hrskavice, koštanih ćelija, mišićnih ili ćelija masnog tkiva.

Ove ćelije mogu da se transformišu u bilo koju ćeliju u organizmu i tako regenerišu bilo koje tkivo ili organ, a osnov su regenerativne medicine.

Prethodne studije u laboratorijskim uslovima godinama su sugerisale kako je to njihov primarni mehanizam delovanja, čime utiču na regeneraciju različitih tkiva.

Međutim, skorija istraživanja (klinička i predklinička) ukazuju da one, takođe, direktno utiču na ponašanje okolnih ćelija u tom tkivu.

Mezenhimalne matične ćelije se mogu izdvojiti iz raznih tkiva, uključujući iz koštane srži, pupčane vrpce, amnionske tečnosti, masnog tkiva, itd.

Naučna istraživanja utvrdila su da se ova vrsta ćelija ne može transformisati u maligne ćelije niti one mogu da stimulišu malignu transformaciju ćelija.

Reakcija našeg imunog sistema na soj koronavirusa SARS-KoV-2 može izazvati promena koje mogu dovesti do sistemskog multiorganskog oštećenja i, u najgorem slučaju, akutnog respiratornog distres sindorma (ARDS).

ARDS predstavlja difuzno i upalno oštećenje pluća, gde sama pluća ne mogu da proizvedu dovoljnu količinu kiseonika za normalno funkcionisanje vitalnih organa tela.

Shodno ovome, naučnci su uspeli da pomoću mezenhimalnih matičnih ćelija regenerišu organ oštećen koronavirusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: