Dr Jovanović: Žene zatrudne i između dve doze vakcine, pa ne fali ništa ni njima, ni bebama

Imam na desetine pacijentkinja koje su vakcinisane protiv korone, a potom ostale u drugom stanju i trudnoće im se razvijaju najnormalnije. Pa čak imam i one koje su zatrudnele između primanja dve doze vakcine, kao i one koje su išle na veštačku oplodnju i sve je u redu i sa ženom i sa plodom. Nema dokazane štete od vakcine, ali ima od kovida 19, od koga su neke trudnice i preminule, ističe ginekolog prof. dr Ana Jovanović, načelnica Dnevne bolnice GAK "Narodni front".

Zdravlje

Izvor: kurir.rs

Sreda, 28.07.2021.

13:46

Default images
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Budući da je masovna vakcinacija u Srbiji počela u januaru ove godine, žene koje su vakcinisane pa potom zatrudnele još nisu stigle i da se porode. Ipak, za sada je sve u redu, a prof. Jovanović navodi da njeno kliničko iskustvo pokazuje da žene nisu odlagale planiranu trudnoću zbog vakcinacije.

"Imam nekoliko žena kojima se neplanirano desilo začeće neposredno pre nego što su dobile drugu dozu vakcine. Vakcinisane su, a da nisu ni znale da su zatrudnele. I nisu imale nikakvih neželjenih efekata, niti problema. Plod se razvija normalno, trudnoća teče normalno. Ne postoji ni medicinsko, ni teorijsko objašnjenje zašto ne bi bilo trudnoće nakon vakcinacije", navodi prof. Jovanović za Kurir.

Ona ističe da "apsolutno nema ograničenja" za vakcinaciju pre trudnoće, ali da su određena strukovna udruženja uglavnom usaglašena da se u začeće kreće mesec dana posle druge doze.

"Međutim, ponavljam, imam pacijentkinje koje su i u kraćem periodu ostale trudne i nije bilo rizika i problema. A preporučeno je da, ako je žena već trudna, a nije vakcinisana, to učini pošto prođe prvi trimestar. Ne zato što bi nešto moglo da joj bude od vakcine, nego zato što se uginuće ploda uglavnom dešava u prva tri meseca trudnoće, pa da to ne bi neko dovodio u vezu s vakcinom. U opštoj populaciji određeni broj trudnoća imaće uginuće u prva tri meseca, a ne zna se konkretno od čega, i to je između pet i deset odsto. Procenat je različit u zavisnosti od grupa koju pratimo, da li su trudnice do 30 godina starosti, do 40 ili preko 40. Što je žena starija, češći je gubitak trudnoće u prvom trimestru zbog nekvaliteta, odnosno starosti jajne ćelije, to je tzv. prirodna selekcija", objašnjava doktorka.
Foto: Depositphotos/Belchonock
Ona kaže da ima pacijentkinje koje se leče od neplodnosti i da su napravile prekid da bi se vakcinisale.

"Imam i pacijentkinja koje se leče od neplodnosti i napravile su prekid na mesec, mesec i po dana da bi se vakcinisale, posle čega su zatrudnele vantelesnom oplodnjom. Dakle, to su žene, a s njima i muškarci, odnosno porodice koje se često dugotrajno i teško bore za potomstvo i nije ih bilo strah da prime vakcine i onda nastave proces veštačke oplodnje, jer shvataju da je cepivo civilizacijsko dostignuće. Nijh dve od 37-38 godina vakcinisane su u martu i aprilu, a potom su veštačkom oplodnjom ostale trudne i obe su dobro. Pacijentkinje me pozovu, pitaju za mišljenje i stave tačku na sve spekulacije o navodnom štetnom dejstvu vakcine".

Strah od četvrtog talasa

Prof. dr Jovanović ističe da se u poslednje vreme žene koje bi da zatrudne sve više interesuju za vakcinaciju.

"Kako se sve više priča o delta soju korone i s obzirom na to da nam se približava jesen i očekivani četvrti talas, tako me sve više žena pita da li da se vakcinišu. U telefonu imam mnogo poruka žena koje doje i hoće da se vakcinišu, a planiraju i trudnoću". Doktorka preporučuje vakcinu pre trudnoće i ženama koje nisu rađale i koje su mlade, jer šteta od korone, kao i svake virusne infekcije, može da bude velika.

"Svi znamo da je bilo i trudnica koje su zbog kovida 19, nažalost, umrle. Nisam imale nijednu pacijentkinju koja je preminula, ali jesam da je morala prevremeno da se porodi, u 32. nedelji trudnoće, a da ona ode na respirator, jedva se izvuče, ima teške postkovid posledice, o bebi ne može da brine. A imala sam ih i sa teškim kliničkim slikama, koje su se izlečile, porodile u terminu, ali su tokom trudnoće zračene po skenerima, koristile različite lekove, čije dejstvo nije ispitano na trudnicama, ali morale su da ih prime da bi glavu spasle. Takođe, imala sam i pacijentkinju s pobačajem, jer je žena tokom kovida prokrvarila. Najveći broj trudnica kroz koronu prođe dobro, ali poslednji talas proletos nas je naučio da su kliničke slike teže i da je mnogo više komplikacija nego što je bilo na početku epidemije", ističe doktorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: