Saveti dermatologa: Kako da zaštitite kožu od sunca VIDEO

Nekoliko toplih dana unazad pokazalo se koliko je na suncu toplo i koliko njegovi zraci žare.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 22.06.2021.

10:28

Saveti dermatologa: Kako da zaštitite kožu od sunca VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

U vremenskim prognozama se govori o UV zračenju, što svima treba da ukaže na potrebu da smanje izlaganje suncu. Kako da se ponašamo u gradu, ali i na letovanju i kako da izbegnemo zamke - objasnila je za TV Prva dermatolog, doktorka Olga Osipov.

"UV zračenje je najjače od 11 do 16 časova, i u tom periodu se savetuje kratkotrajno izlaganje suncu 15 do 20 minuta bez zaštite. U tom trenutku se pod dejstvom UVB zraka u organizmu stvara vitamin D, koji nam je jako bitan, ne samo za metabolizam kalcijuma nego i imunitet", objasnila je doktorka Osipov.

Dodala je i da se savetuje nošenje dužih rukava, dužih sukanja, pantalona, ali sa svetlijim tonovima i nekim laganijim pamučnim materijalima. Sprejovi i kreme sa visokim zaštitnim faktorom se, kaže, podrazumevaju.

"Faktor 30 preporučujemo onima koji imaju srednje tamnu kožu i koji mogu da pocrne a da ne izgore, faktor 50 je za decu koja imaju svetlu put", rekla je ona.

Naglašava i to da je za decu neophodno koristiti veoma otporne zaštitne kreme, koje mogu da štite i do dva sata, takođe i da sada postoje i specijalne majice koje mogu da zaštite od sunca.

"Ako izgorimo, potrebno je koristiti hladne obloge, popiti andol ako zaboli glava, na kožu mazati mleko koje u sebi ima cink i kortikosteroidne kreme, sinopen i ove kreme protiv alergija izbegavati", kaže doktorka.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: