Brinu vas lažni hirurzi, postoji način da ih proverite VIDEO

Jedna od glavnih tema u Srbiji je nadrilekarstvo, lažni hirurzi su doveli do fizičkog unakažavanja više devojaka zbog nestručnosti. Ono što je svakako neophodno da uradite pre nego što se opredelite za estetsku hirurgiju jeste da proverite kod koga zapravo idete.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 12.05.2021.

14:37

Brinu vas lažni hirurzi, postoji način da ih proverite VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Ministarstvo zdravlja je pojačalo inspekcijske nadzore u kozmetičkim salonima i na drugim mestima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse. Do sada je podneto devet krivičnih prijava protiv osoba koje se predstavljaju kao doktori estetske medicine, a do kraja meseca biće podneto još dvadesetak.

Rešenje za to kako da budemo sigurni kod koga idemo na estetske zahvate i koliko su pouzdani lekari predstavio je predsednik srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Nenad Stepić.

On napominje da je akcija "čišćenja" svih kozmetičkih salona i drugih prostora koji izvode antiejdž programe počela odavno i da traje već duže vreme.

"Mi smo pre dve godinekao lekari iz udruženja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, pokrenuli jednu akciju da se spreči rad nadrilekara u kozmetičkim salonima kada je u pitanju antiejdžing i botoks", izjavio je on za "150 Minuta".

Napomenuo je da nije pitanje konkurencije i novca, već da je nephodno da se u proces promovisanja i razotkrivanja uključe mediji i da je nephodno voditi računa ko se u javnosti plasira kao stručno lice. Zaštita pacijenata i struke je nephodna i zbog toga je formirana republička stručna komisija za plastičnu hirurgiju koja je jasno propisala ko može da se intervencijama i ko može da bude edukator.

"Svaki hirurg plastičar, svaki dermatolog čak i određeni stomatolozi stručni za regiju oko usana, sa određenim brojem godina iskustva mogu da uz pomož dodatnih edukacija budu priznati kao sertifikovani edukatori", rekao je on.

Pre nego što donesete odluku da uložite novac u estetsku hirurgiju neophodno je da zbog sopstvene sigurnosti proverite kod koga idete i da li je lice koje se predstavlja kao stručnjak pouzdano da čak iako dođe do komplikacija iste i reši. Jednostavan put do toga jeste da na sajtu lekarske komore Srbije pogledate spisak lekara koji su verifikovani kao sertifikovani edukatori jer je većina lekara registrovana i moguće je revidirati njihove diplome.

Do pacijenata je moguće doći preko društvenih mreža, uz pomoć novinara koji ih promovišu a prethodno ne provere, još 2018 godine mnogi nadrilekari su bili u medijima, ja ne kažem da i kod nas ne dolazi do komplikacija, one su moguće, ali mi znamo kako da ih rešimo", potvrdio je Stepić.

Da li je u kozmetičkim salonima zapravo dozvoljeno da se obavljaju tretmani koji su u domenu estetske hirurgije pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: