Vakcinisanje znatno smanjilo rizik od hospitalizacije kod starijih

Dve nedelje nakon druge doze vakcine protiv koronavirusa rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je 94 posto niži u poređenju sa rizikom kod njihovih nevakcinisanih vršnjaka.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

11:10

Vakcinisanje znatno smanjilo rizik od hospitalizacije kod starijih
Foto: Depositphotos/SSilver

Imunizacija vakcinama Moderne ili Fajzera znatno smanjuje rizik od odlaska na bolničko lečenje starijih osoba zbog težeg toka bolesti, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Već je i dve sedmice nakon prve doze taj rizik bio 64 posto niži, pokazali su podaci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država.

Kako se i očekivalo, vakcina nije osigurala zaštitu u prvoj nedelji od prve doze.

U Sjedinjenim Američkim Državama je više od 80 posto stanovnika primilo najmanje jednu dozu, većinom mRNK vakcina američkih proizvođača Moderne i Fajzera, s tim da Fajzer radi u saradnji s nemačkim "Biontekom".

Istraživanje u Engleskoj

U Londonu je objavljeno da već i nakon prve doze vakcina Fajzera i Astrazeneke znatno pada rizik od prenosa zaraze u istom domaćinstvu.

Po analizi Engleske zdravstvene agencije za javno zdravlje (Public Health England, PHE), taj rizik je za 38 do 49 posto niži.

Pritom Fajzerova vakcina prolazi nešto bolje od Astrazenekine.

Ovo istraživanje, koje je sprovedeno po podacima iz 24.000 engleskih domaćinstava, još je jedan dokaz da vakcinisanje, osim što štiti od težih oblika kovida, smanjuje i mogućnost prenosa virusa drugima, saopštio je PHE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: