I nije tako opasna?

Visoko zarazna varijanta kovida 19 koja je prvi put identifikovana u Britaniji ne uzrokuje težu bolest kod hospitalizovanih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet.

Zdravlje

Izvor: Index

Utorak, 13.04.2021.

11:17

Default images
Foto: Shutterstock/Sonis Photography

Soj poznat kao B.1.1.7 otkriven je u Britaniji pred kraj prošle godine i postao je najčešći u Sjedinjenim Državama, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

U studiji objavljenoj u ponedeljak analizirala se grupa od 496 pacijenata primljenih u britanske bolnice u decembru prošle godine pa su se upoređivali ishodi kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

Naši podaci, sa svim postojećim ograničenjima jer je reč o stvarnoj svetskoj studiji, pružaju početna uveravanja da težina bolesti kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 nije znatno različita od težine bolesti onih koji nisu njime zaraženi, navode naučnici.

U odvojenoj studiji objavljenoj u medicinskom listu za javno zdravstvo Lancet utvrđuje da će vakcina biti verovatno učinkovita protiv britanske varijante s obzirom na to da nema očiglednog povećanja stope ponovne zaraze u poređenju sa drugim varijantama.

Prema britanskim naučnicima, britanska je varijanta oko 40-70 posto zaraznija od dominantnih varijanti.

U studiji se takođe potvrđuju prethodni nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: