Porast novog soja u Njujorku: Otporniji na neke vakcine

Američki naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kolumbija saopšštili su da je novi soj koronavirusa koji ima neke sličnosti sa prenosivijom mutacijom otkrivenom u Južnoj Africi u porastu u Njujorku, prenosi Rojters.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2021.

10:17

Porast novog soja u Njujorku: Otporniji na neke vakcine
Foto: deposit/Krisdog

Agencija navodi da je novi soj, poznat kao B.1.526, prema izvešštaju naučnika prvi put identifikovan u uzorcima prikupljenim u Njujorku u novembru, a do sredine februara on je potvrđen u oko 12 odsto svih slučajeva.

Rojteres prenosi da je studija utvrdila da soj B.1.526 ima neke zabrinjavajuće zajedničke osobine sa sojem B.1.351 identifikovanom u Južnoj Africi, i P.1., koja je prvi put potvrđena u Brazilu i koje su otpornije na neke postojeće vakcine od ranijih verzija koronavirusa.

Studije su pokazale i da su nedavno otkrivene vakcine protiv kovida 19 verovatno efikasne protiv virusa i od razvoja tešške bolesti, čak i za infekcije novim varijantama, a proizvođači ubrzano rade na razvoju poboljššanih vakcina za borbu protiv otkrivenih novih mutacija, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: