Prepoznajte na vreme: Devet znakova koji pokazuju da ne brinete dobro o sebi

Lekari tvrde da vam telo šalje "tihe" znakove kako bi vas upozorilo na to da mu treba više brige.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

16:17

Prepoznajte na vreme: Devet znakova koji pokazuju da ne brinete dobro o sebi
Ilustracija/Foto: Depositphotos/monkeybusiness

Lekari su naime, za portal "Thehelathy.com" naveli i koji su simptomi toga da ne brinete dovoljno o sebi.

1. Zaboravnost

Iako se zaboravnost danas povezuje sa starenjem, dr Martin G. Blum navodi da ona ipak može da upozori na neke ozbiljnije probleme. Takva je recimo hormonalna neravnoteža koja može da utiče na kognitivna stanja, a iako je takvo stanje učestalije kod žena, kod oba pola može se javiti zaboravnost koja je rezultat neravnoteže probavnih bakterija. Budući da su probavne bakterije povezane s mozgom, promena u probavi mogla bi da donese bistrinu i da poboljša koncentraciju, a pomoći će i hrana bogata probioticima.

2. Manjak volje za seksom

Roditeljske obaveze ili pak decenije u braku nekim ljudima smanjiće volju za seksom, no ako je ta volja u nekom trenutku nepostojeća, smatra dr Blum, možda imate probleme s hormonima. Hormonalni disbalans može da dovede i do ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su umor, depresija, povećanje telesne težine pa čak i problemi sa srcem.

3. Stres


Bilo da je uzrok posao, porodica, ljubavna veza ili pak opšta zabrinutost, konstantni stres utiče na zdravlje jer podiže nivo hormona kortizola. Kada je nivo kortizola visok ili neuravnotežen, moguće je da ćete osećati nagle promene raspoloženja, ali i da će se javiti anksioznost, depresija ili loša kognitivna sposobnost koje će, na kraju, dovesti do manjka samopouzdanja, manjka energije i do povećanja frustracije, kazao je dr Blum. U tim situacijama dobro je započeti brigu za sebe promenom načina ishrane.

4. Pospanost


Nesanica, neprestana buđenja tokom večeri ili hronični osećaj umora, tvrdi dr Blum, dovoljan su razlog za posetu lekaru. Još jedan simptom takvog stanja jeste apneja u snu koja stvara disajne probleme i utiče na sam ciklus sna, piše Ordinacija.hr.. Osim toga, može da prouzrokuje i visok krvni pritisak, povećanje telesne težine i srčane bolesti.

"Kako starimo, tako i nivoi hormona postaju neuravnoteženi, te kao takvi utiču na kvalitet sna", smatra dr Blum.
Ilustracija/Foto: depositphotos/gpointstudio
5. Trzaji mišića

Dr Adonis Majkez upozorava da učestaliji trzaji mišića mogu da znače manjak magnezijuma u telu, koji tokom vremena može da prouzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme. Manjak magnezijuma može dovesti do aritmije srca, koja može da izazove srčani udar i trenutnu smrt, tvrdi lekar. Kako biste povećali količinu magnezijuma u telu, lekar preporučuje konzumaciju hrane bogate magnezijumom - kakva su bademi, semenke bundeve te banane.

6. Peckanje u rukama i nogama

Povremeno peckanje u rukama i nogama normalno je, no ako se peckanje javlja učestalo, moguće je da vašem telu nedostaje vitamina B12. Kada taj nedostatak postane hroničan, mogu se javiti anemija i neurološke bolesti.

7. Suva koža


Manjak masnih kiselina ogleda se u suvom izgledu kože, tvrdi dr Dženet Pristovski. A osim što ćete kožu tretirati prikladnim kremama, trebalo bi i svojoj ishrani da dodate zdravih masti, a njihov izvor mogu biti avokado, orasi, masline i drugo.

8. Bubuljice


Iako ovakve promene na koži uzrokuju genetika i hormoni, stres je takođe jedan od uzročnika, tvrdi dr Džošua Zikner. Dokazano je da je stres na poslu ili u školi, tokom ispitnih rokova, povezan s pogoršanjem akni. S druge pak strane, prevelika količina šećera i hrane sa skrobom spadaju u uzročnike bubuljica jer povećavaju nivo šećera u krvi i tako podstiču upale. U ovu grupu spadaju i mleko i mlečni proizvodi.

9. Popodnevni umor

Dr Tanja Dempsi smatra da popodnevni umor može da bude posledica konzumacije loših namirnica. Naime, ako za ručak jedete hranu koja se zasniva na hlebu, on će trenutno povećati nivo šećera u krvi, a zatim će je za nekoliko sati drastično smanjiti. Zbog toga će se javiti pospanost nedugo nakon obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: