Dve vakcine iz SAD manje efikasne protiv južnoafričkog soja

Dve nove vakcine protiv korona virusa koje su razvile američke kompanije "Novavaks" i "Džonson i Džonson" su manje efikasne protiv mutiranog soja poreklom iz Južne Afrike, pokazalo je kliničko ispitivanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 30.01.2021.

15:58

Dve vakcine iz SAD manje efikasne protiv južnoafričkog soja
Foto: depositphotos, Observer

Podaci istraživanja pokazuju da su vakcine koje su ove dve kompanije razvile znantno manje efikasne u sprečavanju zaražavanja korona virusom među dobrovoljcima u Južnoj Africi gde je široko rasprostranjen novi mutirani soj u poređenju sa drugim zemljama u kojima je on manje zastupljen, prenosi Gardijan.

"Novavaks" je prijavio da rezultati druge faze kliničkih ispitivanja dobijeni u četvrtak pokazuju da je vakcina oko 50 odsto efikasna u sprečavanju pojave kovid 19 među ljudima u Južnoj Africi. Prema rezultatima poslednje faze ispitivanja koja je sprovedena u Velikoj Britaniji, vakcina "Novavaksa" bila je efikasna do 89,3 odsto.

"Džosnon i Džonson" je u petak saopštio da je vakcina koju je kompanija razvila 66 odsto efikasna, sudeći po obimnim ispitivanjima koja su sprovedena na tri kontinenta.

U SAD vakcina je pokazala efikasnost od 72 odsto, gde je južnoafrička mutacija prvi put registrovana ove nedelje, a u Južnoj Africi svega 57 odsto, gde je novi soj činio 95 odsto svih slučajeva korona virusa obuhvaćenih ispitivanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: