Preležali ste koronu, a sad imate problem sa opadanjem kose: Nije slučajnost u pitanju VIDEO

U Dermatološkom registru kovid 19 stoji podatak da je u 38 zemalja zabeleženo više od 1000 pacijenata, koji se posle oporavka od korona infekcije bore sa raznim kožnim problemima. Među njima je sve više onih koji se žale na opadanje kose, što ne predstavlja samo estetski, već i psihološki problem.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

10:18

Preležali ste koronu, a sad imate problem sa opadanjem kose: Nije slučajnost u pitanju VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

"Kovid je dokazano jedno sistemsko oboljenje i svi naši organi pate, samo je pitanje koliko i kod koga. Inače se, u dermatologiji se to odavno zna, posle jakih infekcija javlja gubitak kose. Sve zavisi od imuniteta i terapije koja se eventualno uzima, ali gubljenje kose traje 6 do 12 meseci. Stres je takođe jedan od faktora koji utiče na opadanje kose", kaže za TV Prva doktor estetske medicine Maja Jevđević.

Ona je istakla da je jako važno na vreme reagovati jer su tada veće šanse za oporavak kose.

"Čim primetite da vam pojačano opada kosa kad prođete rukom kroz nju treba da se javite lekaru, a kod muškaraca se to ne vidi tako jer je sama dlaka kraća, ali se dlaka istanjuje i onda to postane primetno".

Ovo je estetski problem, ali i vrlo važan jer utiče na psihu ljudi.

Dr Jevđević otkriva da postoji više terapijskih modela. Jedan od njih je stimulacija folikula dlake, gde se, kako dr objašnjava, uzima krv od pacijenata koja je bogata faktorima rasta iz trombocita, injektovanjem u sam folikul dolazi do regeneracije folikula. Ona preporučuje i mezoterapiju gde se ubacuju supstance koje će ishranjivati folikul dlake, ali i losione, oralne preparate, suplemente, šampone, zavisno od uzroka opadanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: