Trampov sin pogrešio? Stručnjaci gotovo saglasni oko toga da li vakcina "leči"

Iznenadna bolest i brzo ozdravljenje američkog predsednika Donalda Trampa izazvale su brojne kontroverze, a najviše oko toga da li je zaista negativan i kako je tako brzo stao na noge.

Zdravlje

Izvor: Slaðana Vasiæ

Ponedeljak, 19.10.2020.

12:46

Trampov sin pogrešio? Stručnjaci gotovo saglasni oko toga da li vakcina
Foto: Getty Images/Win McNamee

Erik Tramp više puta je od tada izlazio u javnost sa informacijom da je njegov otac dobio vakcinu koja je navodno doprinela brzom ozdravljenju, što je mnoge zbunilo, jer koliko znamo, vakcine su se uvek davale preventivno, a ne kada se neko već razboli... Ili treće dete predsednika SAD zna nešto što mi ne znamo?

Od onoga što svi mi ostali znamo ne odstupa ni direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović, koja kaže da vakcinacija predstavlja specifičnu meru prevencije zaraznih bolesti, koja se sprovodi pre nego što osoba oboli od određene bolesti.

"Vakcinacija ima za cilj da se spreči obolevanje, odnosno da se ublaži težina kliničke slike i nastanak komplikacija. U skladu sa navedenim, vakcine se ne primenjuju za terapiju zaraznih bolesti", precizira dr Jovanović za B92.net.

Nešto manje skeptičan prema ovome je epidemiolog dr Zoran Radovanović kada kaže da neka vrsta imuniteta može da se stvori kada se vakcina da na samom početku bolesti i da to može malo da ublaži klinički tok.

"Ipak, obično dok se stvore antitela, bolest već učini svoje. Dešava se da oboleli umre već posle nekoliko dana, a za vakcinu treba dve nedelje da bi delovala. Mada, izjava Trampovog sina može da bude i politički obojena kako bi se motivisali glasači da se vakcinišu", konstatuje Radovanović.
Ilustracija/Foto: Depositphotos/ devteev
Iako je vrlo verovatno da vakcina nije ta koja je izlečila Donalda Tampa, ovaj izum je do sada spasao milijarde života, a ipak je, bar prema rezultatima naše ankete, veliki broj ljudi protiv toga da se vakciniše protiv koronavirusa. Naime, 5.173 je reklo da se ne bi vakcinisalo protiv SARS-CoV-2, 2.391 kad bi se samostalno uverilo da je bezbedno, 2.241 da bi to bezuslovno učinio, i 463 - samo ako bude obavezno.

Prema rečima dr Jovanović, razlozi za odbijanje mogu biti nepoverenje u efektivnost i bezbednost vakcina, kao i stav da je bolest blaga i da ne predstavlja stvarni rizik za osobu, te da se zbog toga ne treba ni vakcinisati.

"Nepoverenju doprinosi neobaveštenost kao i neistine i glasine koje se plasiraju u javnost. Agencija za lekove i medicinska sredstva će sprovesti zakonom propisani postupak za utvrđivanje efektivnosti i bezbednosti vakcine, kao što je to propisano zakonom za svaki lek koji se koristi u Republici Srbiji. Samo lekovi kod kojih se ispitivanjem utvrdi efektivnost i bezbednost mogu biti registrovani i mogu se koristiti u prevenciji i lečenju bolesti."

Za ovakav stav jednog broja ljudi, kako kaže epidemiolog Radovanović, može da bude razlog - nepoverenje u autoritete i zdravstveni sistem, pa i u same vakcine. On lično će se vakcinisati.

"Vakcina je 'na dugom štapu'. Dobićemo je u malim količinama u rano proleće, a većim se možemo nadati tek krajem leta i početkom jeseni. Može da se desi da najbolja bude vakcina kineskog proizvođača, nemam predrasude. Pri izboru će mi od velikog značaja biti mišljenje Evropske agencije za lekove iz Londona. Verovao bih i FDA, mada se dešavalo da budu pod uticajem politike", dodaje za B92.net dr Radovanović. S obzirom na to da klinička ispitivanja još nisu završena ni za jednu vakcinu, u ovom momentu, kako kaže direktorka "Batuta", nije moguće precizirati koja će vakcina protiv kovida 19 i kada biti dostupna za primenu u Srbiji.

Kako da se građani ponašaju dok ne stigne vakcina?

Dok ne stigne vakcina, u prevenciji obolevanja od kovida 19 efektivne su i opšte mere prevencije koje podrazumevaju:

*izbеgаvаnjе kоntакtа sа оsоbаmа kоје imајu znаkе infеkciје оrgаnа zа disаnjе (kаšаlj, kiјаnjе, curеnjе nоsа, pоvišеnа tеmpеrаturа);

*izbеgаvаnjе оkupljаnjа i bоrаvка u prоstоru gdе sе nаlаzi vеliki brој оsоbа;

*pојаčаnа i čеstа higiјеnа ruku (prаnjе vоdоm i sаpunоm nајmаnjе 20 sекundi, ili аkо tо niје mоgućе, kоrišćеnjе аlkоhоlnih gеlоvа zа dеzinfеkciјu ruku);

*nоšеnjе mаski prеkо ustа i nоsа ukoliko sе bоrаvi u zаtvоrеnоm prоstоru ili nа оtvоrеnоm prоstоru, ukoliko niје mоgućе оbеzbеditi udаljеnоst оd 1,5 mеtаra;

*pridržаvаnjе mеrа zаštitе оd prеnоšеnjа infеkciје kоd svih оsоbа које оsеtе simptоmе infеkciје оrgаnа zа disаnjе (održavanje fizičke distance, nоšеnjе mаsке, pоkrivаnjе ustа i nоsа prilikоm kаšljаnjа ili kiјаnjа pаpirnim mаrаmicаmа ili rukаvоm u prеgibu lаktа, čеstо prаnjе ruku).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: